Aproape a venit iarna si multi dintre impatimitii sporturilor 'pe zapada' se pregatesc sa ia drumul partiilor. Sunt insa si multi care abia s-au lasat convinsi de prieteni sa experimenteze senzatii noi, iar snoboardingul este cu siguranta una dintre cele mai interesante experiente pe care le poti trai pe partie.
Ce trebuie sa stii inainte sa te apuci de acest sport:
Desigur, prima data e mai bine sa vezi cum este acest sport, sa iei primul contact si sa vezi daca iti place. Pentru asta, cel mai indicat este sa inchiriezi un echipament. Placa, bocanci pe masura ta, manusi, ochelari, casca - sunt elementele de baza ale echipamentului.
Primul lucru pe care trebuie sa il afli este legat de tehnica - piciorul cu care o sa te dai primul pe placa de snowboard. Asta nu e greu, daca ai skateboard sau patinaj, este piciorul pe care il folosesti si in acele cazuri. Daca nu te-ai dat niciodata pe gheata, roaga pe cineva sa te impinga de la spate. Piciorul pe care il vei folosi primul pe post de sprijin este si piciorul cu care te vei da pe placa :)
Echipament ai, prima lectie de tehnica ai luat-o. Nu te avanta pe o panta abrupta. Cauta o panta cat mai lina si cat mai putin populata, caci, pentru inceput, ai nevoie de spatiu. Trebuie sa inveti sa cazi, sa te ridici, sa cobori, sa franezi.
Cel mai dificil moment este in varful pantei. Acolo, din pozitia 'in fund', va trebui sa te ridici in picioare. Daca nu te-ai mai dat niciodata, exista sanse sa nu ai muschii formati pentru asta si nu vei cunoaste miscarea. Cel mai usor este sa te ridici si sa prinzi marginea placii cu o mana, fix intre cele doua legaturi. Cu cealalta mana impingi in pamant.
De acolo, piece of cake! :) Esti deja in picioare, apasa piciorul din fata si lasa snowboardul sa alunece. Apasa piciorul din spate si infige usor marginea placii in zapada, asta te va ajuta sa incetinesti.
Oprirea se face insa aplicand presiune pe ambele picioare, in directia marginii celei mai apropiate de zapada (daca te uiti spre baza muntelui, presiunea se aplica spre spate, iar daca te uiti spre varf, presiunea se aplica spre fata). Daca aplici presiunea invers, o sa cazi.
La viraje iti va fi mai greu. Tehnica se dobandeste cu timpul si presupune o coordonare intre picioare si miscarea trunchiului.
Totul tine insa de exercitiu, asa ca...let it snow :)