Sfaturi pentru schiori. Claparii, cele mai importante piese ale echipamentului. Cum sa ii alegi

"Must know" pentru schiorii incepatori.

Claparii, poate cele mai importante 'componente' ale echipamentului de schi. Acestia transmit miscarea schiorului catre schi, permitandu-i sa schimbe directia sau sa se opreasca.

Astfel, inainte sa mergi pe partie, fii sigur ca esti in control si ai un echipament potrivit. Nu o face in graba, trebuie sa tii cont de mai multe aspecte.

Alegerea modelului
In general, in magazinele specializate exista oameni calificati, care iti vor explica si raspunde la toate intrebarile. Nu ezita sa le ceri sfatul, roaga-i sa te ajute cu masurarea atat in lungime, cat si in latime, a piciorului. In functie masuratori, ei iti vor recomanda claparii potriviti.

Nu ezita sa faci acest lucru si nu te lasa influentat de prieteni, daca si ei sunt amatori. Nu exista clapar care sa se potriveasca la toata lumea, iar modelul tau ar putea sa-l dezavantajeze pe prietenul de langa tine, si vice-versa.

De asemenea, trebuie sa fii atent la cateva caracteristici:
1) Flexul claparului - cu cat acesta este mai mare, cu atat claparul este mai rigid. Nu te arunca la flexuri mai mari de 90 daca stii ca nu esti la un nivel avansat. Un flex rigid va functiona impotriva progresului daca nu stii sa il valorifici. De asemenea, cele mai multe firme folosesc pentru claparii cu flex ridicat si FIT-uri inguste.

2) Fit-ul - adica latimea pe care este construit, trebuie si el sa te avantajeze. Daca aceasta este prea larg, piciorul tau va 'juca' in interior, iar miscarea schiului nu va fi controlata corespunzator. De asemenea, claparul nu trebuie sa fie nici prea stramt, mai ales daca nu esti un schior profesionist, acesta putand sa iti faca rani la picior.

3) Constructia claparului - fiecare pereche de clapari poate avea un anumit numar de clape de inchidere, realizate din aliaje metalice. Cu cat sunt mai multe, cu atat claparul se va fixa mai bine pe picior.

De asemenea, atunci cand probezi claparii trebuie sa tii cont de urmatoarele:

1) Numerele s-ar putea sa nu corespunda cu cele de la pantofi sau tenesi, asa ca urmareste ca degetele sa ajunga ferm in varful claparului, fara sa stea indoite. Claparul trebuie sa tina piciorul strans, fix, insa fara sa provoace senzatia de arsura.

2) Inchide claparul incepand cu clapa de jos. Strange doar primele doua clape de jos.  Nu strange clapele foarte tare, la primul sau maxim la al doilea rand. Daca reusesti sa strangi claparul la al 3-lea sau al 4-lea rand fara sa simti ca acesta sta strans cu putere pe picior, treci la alt model, acesta clar este prea larg penrtu piciorul tau. Claparul este prea ingust pentru piciorul tau daca sta strans la primul rand si determina aparitia senzatiei de arsura. Aceasta problema nu se rezolva daca iti iei un numar mai mare. Incearca un alt model cu un calapod mai mare sau alta marca de clapar. Daca nu a aparut nici una din problemele de mai sus, deschide clapele de jos, trage usor in sus de limba claparului si inchide clapele claparului, de data asta incepand cu clapele de sus.

3)
Dupa ce ai strans corespunzator claparul, incearca sa te lasi cu putere pe limba acestuia. Cand vei face acest lucru, ar trebui sa simti cum presiunea din varf  scade si degetele deja stau mai relaxate. Daca atunci cand faci asta, calcaiul piciorului se ridica puternic de pe talpa, treci la un numar mai mic, dar incearca un numar mai mare daca varful piciorului ramane prea strans cand faci presiunea pe limba.

4) Dupa ce ai stat cu claparii minim 5 minute in picioare, acestia ar trebui sa devina mai comozi, dar fara sa-si piarda din fermitatea strangerii. Claparul trebuie sa tina piciorul strans, fara insa a determina aparitia senzatiei de arsura in anumite puncte ale piciorului. Daca aceste puncte apar, incearca un numar mai mare sau un calapod mai larg.

Tine minte, culoarea si aspectul nu sunt atat de importante. Intotdeauna trebuie sa te ghidezi dupa caracteristicile prezentate mai sus, designul urmand sa fie lasat in plan secundar.

Sursa: absolutoutdoor.ro

Modifică setările cookies