Asta este foarte bine, insa te-ai gandit cat de mult iti pot ingreuna drumul kilogramele in plus? Tentatia de a pune in bagaj cat mai multe obiecte pentru confortul personal este extrem de mare, insa ce te faci atunci cand te afli pe munte si te intrebi cine te-a pus sa cari atatea kilograme?!
Fiecare kilogram conteaza atunci cand este pe munte, in necunoscut, obosit si fara prea multe resurse de energie.
Te poti scuti insa de astfel de probleme daca faci o analiza atenta inainte de a pleca la drum si daca iei cu tine doar lucrurile de care ai urgenta nevoie.
1) Analizeaza echipamentul esential
Costum/combinezon sau geaca + pantaloni; bocanci; manusi; caciula; ghiozdan; cort; bricheta/cremene; mancare; apa - lucruri care nu trebuie sa lipseasca. Invata insa sa vizualizezi fiecare obiect in parte si sa il cantaresti.
2) Selecteaza cel mai usor echipament
Ok, ai cantarit fiecare obiect. Poti incerca sa inlocuiesti piesele grele cu unele mai usoare. De obicei, cele mai grele sunt sacul de dormit si cortul. Cauta unele de 'generatie noua', mai usoare si de o calitate buna. Bineinteles, nu da in extrema cealalta - asigura-te ca te vor incalzi peste noapte.
3) Planifica conform sezonului si a prognozei meteorologice
Nu are sens sa cari cu tine un sac de dormit super gros, pentru temperaturi extreme, daca vremea nu se anunta a fi 'prietenoasa'.
4) Ia doar lucruri de care ai nevoie
Mergi intr-o drumetie, nu intr-o vacanta de lux - nu lua cu tine tot ce-ti pica in mana. Un scaun pentru campare, carti, laptop, unelte de pescuit - sunt cateva dintre cele mai populare lucruri pe care oamenii le iau atunci cand pleaca la drum. Poti sa cauti alternative mai usoare sau poti la fel de bine sa renunti definitiv la unele.
5) Imparte echipamentul
In cazul in care nu pleci singur, poti stabili cu partenerul/partenerii de drum ce sa luati fiecare. Asa veti reusi sa conservati foarte multa energie. Unul cu sacul de dormit, unul cu cortul, unul cu alimentele.
6) Cauta obiecte cu aplicatii multiple
Cunoaste-ti foarte bine echipamentul. Abilitatea de a putea folosi un obiect la mai multe lucruri este extrem de importanta in alcatuirea bagajului.
De ce sa iei o pelerina de ploaie si o foaie de cort, cand poti sa o folosesti pe ultima pentru ambele lucruri?!
7) Dezvolta-ti abilitatile
Experienta este cea care te va invata ce trebuie sa iei cu tine si ce nu. Solutii inovative cu echipament minim - este unul dintre rezultatele experientei si a expediziilor pe care le vei face. Aceasta experienta nu vine insa doar din drumetii, ci si din cursuri de prim ajutor sau supravietuire. Poti incerca sa mergi la un astfel de curs, care te va ajuta sa iti dezvolti abilitatile.
De asemenea, un city break intr-un 'parc aventura' te poate invata la fel de multe, in conditii sigure.