Unde se vor duce românii la schi în această iarnă: „În ţară te demoralizezi după o zi”

Pasionații sporturilor de iarnă numără zilele până când pârtiile vor fi acoperite de zăpadă.

Unii aleg încă din vară cele mai avantajoase oferte. Pentru vacanțe mai lungi, cei mai mulți români merg în Bulgaria, Ucraina, Austria sau Franța. Acolo domeniile schiabile sunt lungi de sute de kilometri, iar în jurul pârtiilor au fost construite resorturi de patru și cinci stele. În unele cazuri prețurile sunt mai mici, decât cele din țara noastră.

La mai puțin de 300 de kilometri de Cluj-Napoca se află stațiunea Bukovel, din Ucraina. Un colț de Rai pentru pasionații sporturilor de iarnă, care sunt atrași de condițiile bune de schi.

Reprezentant agenție turism: „În primul rând, stațiunea e foarte aproape de Ardeal, pârtiile sunt foarte bune, 60 de km de pârtii pregătite să primească turiști, cazările cu condiții mai mici, prețurile aș putea spun chiar mai mici decât în România. O săptămână cu ski pass inclus undeva la 200 de euro de persoană."

Turist: „Au pârtii negre, roșii, albastre. Un ski pass e undeva la 100 de lei cu nocturnă, mâncarea pe pârtie. Sunt prețuri ca în centrele comerciale la noi la restaurante."

Cu astfel de amintiri a venit acasă Luana din Cluj-Napoca după ce a schiat anul trecut acolo. Pentru anul acesta a ales Austria.

Turistă: „Pentru 2 adulți, o săptămână, cazare cu mic dejun 580 de euro. Din 25 ianuarie, fugim în fiecare an la ski undeva. Pe Austria sunt prețurile mai rezonabile. În România, dacă vrei așa un weekend, o ieșire de o zi. Dar te demoralizezi."

Saalbach, Leogang sau Kitzbuhel sunt doar câteva stațiuni din Austria frecventate de români. În Kitzbuhel, de pildă, un sejur de 4 nopți, într-un hotel de 4 stele cu ski pass inclus costă 329 de euro de persoană. Tarifele pot urca și la câteva mii de euro de cuplu, în funcție de preferințe.

Reprezentant agenție de turism: „Avem și zona Franței, unde prețurile încep de la 400-450 de euro. Oferta în Franța include 4 nopți de cazare, în regim de mic dejun în hotel de 4*. Foarte mulți caută anul acesta ofertele de relaxare după ski pentru zona de spa."

Alții aleg să schieze în stațiunea Bansko din Bulgaria. Aici, o familie cu un copil poate să plătească aproximativ 500 de euro pentru un sejur 7 nopți. La acest preț se mai adaugă skipassul, 800 de lei de persoană.

Reprezentant agenție turism Bulgaria: „În Bansko găsești tot ce vrei pentru tine, prietenii tăi sau familie. Toate au centre SPA cu piscine, saună, jacuzzi, toate aceste servicii incluse în preț. Cei care vor resorturi mai mici, avem stațiunile cu condiții foarte bune și acolo."

Pe de altă parte, în țară stăm prost la infrastructură, iar prețurile sunt asemănătoare cu cele din străinătate. De pildă, la un hotel de patru stele în Poiana Brașov, un sejur de 3 nopți costă 245 de euro de persoană, iar la Sinaia, 300 de euro.

Organizator târg de turism: „Dacă în România totalitatea pârtiilor ajung la 200 de km, în străinătate, în Austria sau Franța, această lungime atinge doar o pârtie dintr-o stațiune. Probleme sunt la calitatea infrastructurii, nocturnă, tunuri de zăpadă."

Ofertele pot fi găsite la un târg de turism din Cluj Napoca.

Modifică setările cookies