In ultimii ani, gradul de ocupare a scazut sub 30%, asa ca proprietarii n-au de ales. In plus, au crescut taxele si utilitatile. Si clientii au nemultumirile lor: serviciile din turism sunt scumpe si lasa de dorit.
Greta Dogaru este proprietara unei pensiuni de 3 stele din Poiana Brasov, aflata in pragul falimentului. Si-a concediat mai toti angajatii, asa ca acum face pe receptionera.
"In ultimii 5 ani, firma a fost tot pe pierdere pentru ca a scazut foarte mult numarul turistilor, tarifele au ramas la nivelul anului 2008 si cheltuielile au crescut cu cel putin 35%", spune doamna Dogaru. Acum, pensiunea cu 30 de camere este la vanzare pentru un milion de euro.
De altfel, unul dintre motivele pentru care multe hoteluri si pensiuni nu sunt rentabile il constituie pretul foarte mare la cazare.
O noapte la un hotel de 3 stele costa intre 150 si 300 lei, pe cand un apartament inchiriat in regim hotelier este cel mult 150 de lei. In plus, mai toti investitorii au construit hoteluri fara sa se gandeasca si la distractia turistilor.
"- Daca vine un un turist si va cere sfatul unde il trimiteti? - Nu are nimic ce sa faca, sa intre in carciuma si sa bea, ca altceva nu are ce vedea", spune un taximetrist.
''Ar trebui investi bani in activitati de entertainment, de acest lucru se plang clientii, nu au ce sa faca in Poiana Brasov, nu au unde sa mearga la un club, la o discoteca, nu au ce sa faca in timpul liber", spune Loredana Hiruta, directorul de vanzari al unui hotel.
Multe hoteluri au fost construite sau cumparate in perioada boom-ului imobiliar si proprietarii au gandit totul ca pe o afacere cu profit imediat.
"Anumite proprietati au fost construite cu credit ipotecar, iar ei nu mai reusesc sa plateasca aceste rate, preferand sa le vanda decat sa le piarda catre banca", spune Alexandru Muntean, consultant imobiliar.
Asa ca unii vor avea si anul acesta de sarbatori tarife uriase. De exemplu, pentru doua nopti de cazare de revelion preturile pornesc, in aproape statiunile, de la 2000 de lei.