Ghizii ii pot conduce pe turistii care platesc pentru experiente autentice prin casele gospodarilor si atelierele mesterugarilor.
Sub numele de Poarta Carpatilor, imprejurimile comunei Moieciu, din judetul Brasov, de exemplu, incearca sa-si contureze o noua identitate si sa devina o destinatie eco certificata de Ministerul Turismului.
Moieciu, Fundata, Magura sau Pestera sunt sate care se insiruie de-o parte si de alta a soselei ce leaga Brasovul de Campulung Muscel. Vazute de sus, casutele localnicilor parca atarna pe coaste abrupte.
De cativa ani, Horia organizeaza drumetii prin Moieciu de Sus. Ii duce pe vizitatori pe poteci inzapezite, numai de el stiute, intra cu ei in gospodariile oamenilor si le arata cum se traieste autentic la tara.
In vale, turismul de masa a schimbat fata satelor, insa pe dealuri mai exista inca gospodarii unde oamenii traiesc simplu, ca acum 100 de ani. Barbatii au grija de animale, iar femeile tes la razboi si impletesc lana.
Ca sa obtina certificarea, o destinatie eco-turistica trebuie sa aiba trasee, pensiuni traditionale conservate, dar si activitati prietenoase cu natura. In Poarta Carpatilor o zi costa 65 de euro si include plimbari la pas si cu caruta, popasuri la mesterii locului si gustari din camara taranilor.
Indragostit de o tanara din Moieciu de Sus, francezul Laurent a transformat grajdul socrului in atelier foto.
"La casuta cu imagini", cum l-a denumit, intrarea e gratuita, la fel si prima lectie de fotografie.
Venit initial intr-o scurta vacanta in Romania, spaniolul Ignatio a ramas si el pe meleagurile noastre.
Mara-Cosau din Maramures, Tinutul Zimbrului din Neamt si Tara Hategului sunt destinatii eco certificate deja de Ministerul Turismului. Pentru clienti, certificarea garanteaza servicii de calitate si experiente autentice.