Sanii trase de caini Husky si Malamut, ca in Alaska. Concursul care a adunat sute de oameni, in Cluj

Malamuti de Alaska si Huski siberieni se intrec in acest weekend pe zapada, la un concurs de tras sanii, in Belis, judetul Cluj. Asa se face ca statiunea arata ca la Cercul Polar. Cei mai frumosi caini s-au intrecut pentru titlul de campion national. Proprietarii se mandresc cu exemplarele care ajung sa valoreze si 2.000 de euro.

Sirius si Rasta, doi caini care fac parte din rasa Malamut de Alaska, cantaresc aproape 50 de kilograme. Razvan este un architect in Bucuresti, care de mai bine de 5 ani s-a imprietenit cu ei si ii duce la toate concursurile din tara. Razvan Barsan, participant: "Daca ii iubesti, nu e greu. Trebuie doar sa le oferi afectiune si sa o primesti inapoi. La concursuri nu venim ca sa castigam neaparat un loc. Am stabilit o legatura cu ei".

O astfel de afectiune s-a legat si intre Mariana si cei 14 caini ai sai. Spune ca ar da totul pentru ei. Mariana Vrabie, participant: "E greu daca te gandesti... Dar fiind un hobby, partea asta mai putin ne intereseaza. Suntem bugetari, tot ce castigam prima data merge la ei. Daca mai ramane si pentru noi, e bine, daca nu, iar e bine".

Laszlo are 15 huski siberieni. Pot atinge in cursa si 50 de kilometri pe ora. Attila Laszlo, participant
"A fost un traseu cu foarte multa zapada, buna, batatorita. A fost foarte frumos".

Participantii spun ca in acest sport este vitala legatura intre om si caine. Laszlo Feher, participant:  "Liderul este cel mai important , capul atelajului, care stie comenzile si el pune ritmul si miscarea, trebuie sa aiba cea mai mare relatie cu omul".

Mircea Tautan, organizator: "Sunt 13 echipaje in total. Avem doua echipaje de opt caini, avem cinci echipaje de cinci caini, de patru caini si sase echipaje de doi caini. Este un sport scump, dar speram sa prinda mai multa viata".

Sute de turisti incurajau echipajele de pe margine. "Sunt foarte frumosi si mari, imi plac ochii aia asa albastri-albastri", spune un copil.
 

Modifică setările cookies