S-au deschis pârtiile de pe Valea Prahovei. Cât trebuie să scoată turiștii din buzunar pentru o zi întreagă

Din acest weekend, la munte se schiază nu doar pe culmi, ci și pe pârtiile de începători.

Pe Valea Prahovei, zăpada naturală este doar la înălțime, unde a nins, iar jos, la baza pârtiilor, s-au pus în funcțiune tunurile.

Copiilor care vor să învețe primele mișcări pe schiuri nu le trebuie mai mult, iar adulții au obosit la săniuș. La vârsta în care nu știe prea bine ce este frica, Anastasia ia primele noțiuni cu un monitor. Bunicii au emoții mai mari decât copilul.

Reporter: „Aveți emoții pentru ea?”

Femeie: „Mari. Ne străduim să nu plângem, să știți, de emoție.”

Reporter: „Și dumneavoastră nu puneți schiurile în picioare astăzi?”

Femeie: „Le-am pus. Acum ne ferim de căzături că la vârsta asta ne recuperăm mai greu."

Primele pârtii pentru începători de pe Valea Prahovei au fost deschise la Azuga, iar în Poiană stratul generos de zăpadă nu a picat din cer, dar pentru turiști nici nu a mai contat.

Bărbat: „Am obosit.”

Reporter: „Greu la vale?”

Bărbat: „Greu, foarte greu.”

Reporter: „Am văzut că era să cădeți de vreo două ori.”

Reporter: „Cum se alunecă?”

Bărbat: „Foarte bine, având în vedere că doar aici e zăpadă. E bine."

Reporter: „Ți-a plăcut?”

Copil: „Da.”

Reporter: „Ce ți-a plăcut?”

Tată copil: „Spune, adrenalina.”

Andrei Pintenaru, monitor de schi: „Să sperăm că ne ducem cu zăpadă spre golul alpin să deschidem și o pârtie mare. Acum e în curs de înzăpezire pârtia Sorica. Suntem undeva la jumătatea ei. Dar ne trebuie zăpadă pentru că nu a nins deloc și e din ce în ce mai greu cu temperaturile."

Intrarea pe pârtie de săniuș pentru o zi întreagă costă 95 de lei pentru adulți și 70 de lei pentru copii. Dacă temperaturile vor mai scădea și va mai ninge, sunt șanse ca pârtiile să fie deschise oficial până la sfârșitul lunii. Și în Maramureș, la Cavnic, administratorii pârtiilor spun că au pornit tunurile pentru că doar așa puteau acoperi pârtia. Cei mai fericiți sunt începătorii, pentru că nu este încă aglomerat, iar zăpada pufoasă mai atenuează căderile, nu puține pentru unii.

Turist englez: „E distractiv. Snowboarding-ul e distractiv. E prima dată când mă dau."

Schior: „Mie ca începător mi se pare ok, fiindcă sunt mai puțini. Anul trecut am început să schiez, am luat niște ore. Vremea e foarte bună."

Oana Poenar, administrator pârtie de schi: „Sunt condiții excelente de schi pe pârtia deschisă deja, în lungime de 1 km. Zăpada măsoară 30-60 de cm pe pârtie. Am început și înzăpezirea celorlalte pârtii, dar nu vor fi deschise încă. Zăpada pe care o avem va ține până la primăvară. Nu va fi problemă dacă temperaturile vor fi mai ridicate."

Cei care administrează pârtiile speră ca până la sărbători, pârtiile să fie în întregime acoperite de zăpadă.

Modifică setările cookies