Junii își aleg cetele de flăcăi tineri și neînsurați care vor duce mai departe tradiția prin cântece , colinde și jocuri.
La Sadu, nu departe de Sibiu, sătenii au sărbătorit alegerea cetei junilor la căminul cultural cu un bal. Tineri și bătrâni s-au prins în hore și învârtite ardelenești.
Vineri seară au fost aprinse luminile de sărbătoare în centrul satului Sadu, spre încântarea localnicilor.
Tânăra: „Sunt mai autentice sărbătorile la țară. În primul rând, nu ne înghesuim la toate lucrurile materiale, ne aducem aminte de obiceiurile din străbuni”.
Tânăra: „Întradevar încă se păstrează tradiția, încă simți că vin sărbătorile și atmosfera aceea caldă din familie cu toată lumea în jur. Am fost și la oraș dar nu e același lucru.”
După aprinderea beculețelor , toată lumea s-a adunat în căminul cultural. Junii și-au ales cei mai noi membrii ai cetei și au dat startul pregătirilor pentru sărbătorile de iarnă.
În fiecare seară până înainte de ajun, flăcăii neînsurați se strâng și repetă colindele pentru Crăciun. Junii vor repeta câte un colind în casa unei gazde, care va fi răsplătită cu lemne pentru iarnă. Tradiția cere ca în ajun de Crăciun, tinerii trebuie să aducă din pădure trei fagi impunători, prin care să-și dovedească astfel forța, iar seară se va încheia cu un bal.
Dan Roman: „Rolul nostru e să strângem cât mai mulți băieți interesați de acest obicei, am reușit să strângem 15 băieți, suntem mulțumiți de asta. Incercăm să păstrăm tradiția."
Odată cu alegerea cetei junilor, au fost sărbătorite și cele mai longevive cupluri din sat. Printre ei sunt și soții Barbu care au sărbătorit de curând nuntă de aur.
Maria Barbu, localnică: „Atâta am așteptat ziua asta de nu va puteți închipui! O trecut 50 de ani din viață ca un vis, parcă ieri alaltăieri au fost! ”
A două zi de Crăciun, junii împreună cu tinerele din sat vor colinda biserica, iar mai apoi se vor prinde în horă.