Povestile romanilor care au renuntat la cariere pentru a deveni instructori de schi si snowboard pe timpul iernii

Odata cu zapada, ninge cu bani si pentru sute de tineri care traiesc la munte, stiu sa schieze din copilarie si si-au transformat pasiunea intr-o sursa suplimentara de venit.

La inceputul fiecarui sezon, noii instructori de schi si snowboard sunt gata, dupa ce isi iau atestatul sa-si ofere serviciile in toate statiunile montane din tara.

Scoala de monitori dureaza 30 de zile, dintre care ultimele 7 sunt destinate pregatirii practice. Un instructor cu experienta poate castiga si 2 mii de euro pe luna.

Toti cei pe care i-am intalnit astazi sunt foarte tineri si au si o alta profesie: contabili, ingineri sau arhitecti. Satui de birou vor sa castige bani si din vechea lor pasiune pentru munte.

Platesc 900 de lei ca sa urmeze scoala de monitori, dar isi recupereaza repede investitia, invatandu-ne pe noi sa schiem.

O singura ora de schi costa, pe Valea Prahovei si in Poiana Brasov, intre 60 si 100 lei. In cazul grupurilor preturile sunt ceva mai mici: intre 35 si 65 lei de persoana, in functie de numarul de participanti si de perioada. Insa pentru o zi intreaga alaturi de un instructor platiti 450 lei.  

In Poiana Brasov sunt deja in jur de 300 de monitori.

Aproape 90 de oameni din toate colturile tarii au venit luni pentru a demonstra ca au toate calitatile necesare pentru a deveni instructor de schi. Insa la sfarsitul celor 7 zile de cursuri doar o parte vor primi diploma.

Iulia este unul dintre cursanti. In viata de zi cu zi proiecteaza si construieste cladiri dar isi dorea si o alta ocupatie. Pentru ca schiaza din copilarie, a fi instructor i s-a parut cea mai buna optiune. 

"Sunt arhitect si iarna in general nu avem foarte mult de lucru si cum am pasiunea asta destul de importanta, schiul, am ales sa incerc sa ma fac monitor iarna.", spune Iulia Cioica, cursant. 

Ana tocmai a terminat Facultatea de Stiinte Economice. A apucat sa profeseze putin dar ar vrea o meserie palpitanta si distractiva. Asa ca isi doreste un al doilea job, care sa ii aduca niste bani in plus peste iarna.

"As vrea sa devin instructor de snowboard, sa practic o meserie care sa imi placa si imi place zapada.", spune Ana Maria Bagu, cursant. 

Vasi are o poveste speciala. Este din Piatra Neamt si timp de 15 ani a facut caiac-caone, obtinand numeroase medalii. Acum vrea sa dea vaslele pe schiuri si raurile repezi pe varfurile inzapezite. 

Vasi Rotariu, cursant, spune:

- Ce astepti tu de la meseria asta ?
- Sa ajung acolo sus in varf, sa pot cobori fara frica. 

"Ne bazam doar pe turismul ocazional, turismul individual, nu putem spune cat se castiga, poate sa castige de la un salariu minim pe economie pana la probabil si 1000 - 2000 euro.", spune Emil Farcasan, seful Scolii de Schi Poiana Brasov. 

Cei care nu vor reusi sa obtina gradul cel mai mare pentru instructor vor ramane pe partiile de incepatori unde ii vor invata pe cei mici.

Modifică setările cookies