Peste 1000 de rusi si moldoveni, in statiunile de pe Valea Prahovei si Mures. Cum au fost asteptati de hotelierii romani

In statiunile noastre de la munte se vorbeste de astazi in dulcele grai moldovenesc, dar de la Chisinau.

Peste o mie de oaspeti de peste Prut sau chiar din Rusia vor chefui in Romania. In lipsa zapezii, lautarii vor avea mai mult de lucru la fel si chelnerii sau bucatarii. La Sovata, fetele frumoase din Republica si-au etalat costumele de baie in apa de la piscina.

Patronii hotelurilor de pe Valea Prahovei abia daca au avut timp sa aseze camerele dupa plecarea romanilor. Dimineata, receptiile au fost pline cu sute de oaspeti straini.

Turist: "Se organizeaza aici seara cu masa, cu tot. Am fost si pe duty free si am cumparat ceva sa chefuim."

Turist: "Cam trist. am venit dupa zapada, dar zapada nu gasim. O facem singuri"

Hotelierii incep sa inteleaga si ei reteta bulgarilor. Ca turistii sa nu plece acasa plictisiti, organizeaza seri tematice, cu muzica si dansuri. Atata doar ca lautarii trebuie sa incluida in playlist si cazacioc.

Pentru bucatari, e mai simplu. Stiu ca gusturile rusilor nu difera prea mult de ale noastre. Le plac bucatele satioase de porc stropite cu tarie.

"Aripioare de pui marinate si scarita de porc, e foarte buna si asta si cu carnaciori oltenesti la gratar"
, spune Ioan Adrian Babes, sef bucatar.

Pentru relaxare, intrarea la spa si la piscina este libera, iar pentru copii au fost angajati animatori.

"Avem pentru cei mici persoana calificate care sa ne ajute in tehnica modelajului, in acest timp adultii se recreeaza la spa. In fiecare dupa-amiaza avem barbecue in curtea hotelului", spune Mihaela Barsan, administrator hotel.

Un astfel de sejur costa in jur de 250 de euro.

In jur de 500 de moldoveni s-au oprit la Sovata, in Mures. Platesc pentru un sejur de 6 nopti putin peste 200 de euro.

"Dimineata mergem la schiat, dimineata plecam la partie, iar dupa-masa la spa. Eu sper sa ne odihnim foarte bine", au povestit doua turiste.

"La noi nu este omatul si nu sunt muntii aia care sunt aici. Vrem oleaca la odihna, la aer curat, la distractie", a povestit o alta turista.

Pe partia Suior din Maramures, oaspetii au fost intampinati cu o ploaie marunta, care le-a stricat putin bucuria, dar care nu a topit si zapada.

Turista: "Am aflat de la niste prieteni de Maramures ai am venit aici cu un grup. imi place foarte mult."

Turista: "Nu sunt conditii foarte bune de schi, dar noi tot ne simtim bine, pentru ca sunt peisaje frumoase si aerul e curat."
 

Rusii si moldovenii de peste Prut sunt printre cei mai asteptati clienti. Nu vin daca nu au bani multi.
 

Modifică setările cookies