Partiile cu 3 accidente pe zi unde saniusul devine sport extrem. Turistii se plang ca administratorii nu-si fac treaba

Saniusul poate fi o distractie periculoasa daca derdelusul pe care l-ati ales nu este unul amenajat. Desi legea reglementeaza clar masurile de siguranta, putini administratori de partii le si aplica, iar pe turisti doar norocul ii tine departe de spital.

Numai sansa a facut ca o femeie si copilul ei sa nu se raneasca. Iar in situatia lor sunt zeci de turisti.

Una dintre cele mai aglomerate partii de saniute din Romania - cea din Poiana Brasov - nu are plase de protectie si nici zone delimitate pentru urcare si coborare. In plus, se opreste direct in sosea sau in hartoape care te arunca de pe sanie.

Turist: "E foarte periculos. normal ar trebui ingradita, locul de sanius ingradit cu benzi".

Turist: "Doi copilasi erau pe saniuta si nu s-au oprit, s-au dus in gardul ala si unul avea o rana".
 
Inspectori OPC au constatat aceste nereguli, dar au plecat asa cum au venit, fara sa dea vreo sanctiune.

Turist: Daca eu am o carciuma la colt de strada si vand un hamburger stricat, mi-o inchideti in doua minute. Stati de doua ore pe partie. Nu ati inchis-o...
OPC: De asta am venit.
Turist: Ieri au luat un copil cu targa, asteptati sa ma ia unu si azi.


"In medie cam trei accidentati pe zi avem la partie acolo. Orice masura de siguranta e binevenita in zona aceea", sustine Alexandru Ferencz, Seful Salvamont Poiana Brasov.

Proprietarul terenului, primaria, care si incaseaza bani din inchiriatul saniutelor, sustine ca partia nici nu exista.

"Acel teren este ca orice teren din Municipiul Brasov. Nu e vina Brasovului ca e un oras la munte unde sunt si dealuri si pante si oamenii folosesc acele pante pentru a se da cu sania" a fost reactia purtatorului de cuvant al primariei.
 
Legea obliga primariile care au partii de schi sa amenajeze separat si partii pentru saniute. In plus, clarifica si conditiile de siguranta in care acestea trebuie construite.

O alta partie de saniute este la Paltinis. Administratorul a amenajat-o astfel incat turistii sa nu prinda viteza prea mare, iesirile din viraje sunt controlate, iar marginile sunt construite asemeni pistelor de bob. Investitia a meritat din moment ce aici nu s-au inregistrat accidente. 
 
Turist: "Este mai lina si mai dreapta. Nu are damburi foarte mari si pentru copii este foarte in regula".

Anul viitor va fi montat la Paltinis si un telescaun pentru partia de saniute.

Modifică setările cookies