Pârtiile din Poiana Brașov, pline de zăpadă artificială. Ce spun turiștii

Stațiunile de la munte sunt pline de turiști, chiar dacă nu a mai nins de câteva săptămâni.

Zăpada rămasă prin păduri sau poienițe este suficientă pentru joacă sau o plimbare scurtă cu săniuța.

Pe unele pârtii de pe Valea Prahovei și în Poiana Brașov se schiază grație tunurilor de zăpadă artificială. Mai mulți tineri din București au urcat pentru prima dată pe Masivul Postăvaru.

Au avut noroc de o zi minunată, cu o priveliște uimitoare. Îi însoțește un fotograf profesionist de pe pârtie pentru a imortaliza experiența în imagini fără cusur.

Turist: „Am un telefon de 50 de milioane practic și nu vrea nevastă-mea să facă poză cu el!”

Turistă: „Ies mai bine decât cu telefonul! Sunt sigură!” 

Reporter: „Ce vreți să iasă mai bine?”

Turistă: „Să se vadă munții, asta e spectaculos.”

Sunt trei săptămâni de când nu a mai nins în Poiana Brașov, dar pârtiile sunt albe, iar zăpada are peste o jumătate de metru. Pentru pasionații sporturilor de iarnă, e fericirea supremă.

Schior: „Minunat, surprinzător, mai ales că dincolo de Carpați, spre Moldova nu e zăpadă deloc. Iar aici este zăpadă, e minunat!"

Snowboarder: „Mulțumitor că avem șansa să schiem. Dacă ningea, era mai bine!"

80 la sută din zăpada de pe pârtiile din Poiana Brașov este artificială. Un sfert de milion de metri cubi de zăpadă au fost produși în zilele geroase și depozitați în pădure de administratorii pârtiilor.

Rezervele sunt scoase pe pistă pe măsură ce stratul de zăpadă se subțiază.

Dorin Drăgoi, administratorul domeniului schiabil: „Cei 250.000 de metri cubi de zăpadă artificială, dacă am încerca să îi transformăm în vagoane, ca să vă faceți o imagine, ar însemna undeva peste 6.200 de vagoane."

Zăpada artificială este foarte dură și, din cauza temperaturilor ridicate din ultimele zile, pe pârtii s-a format și gheața.

Nicolae Parate, Serviciul Salvamont Brașov: „În mod special, cei care sunt începători și nu sunt pregătiți pentru a coborî pe pârtiile medii și grele, să rămână jos pentru a schia pe pârtiile ușoare, care nu prezintă pericole, nu e gheață atât de multă și e zăpadă mai bună."

Meteorologii spun că nu va ninge nici în perioada următoare.

Prognozele arată, însă, că va fi ger, iar asta înseamnă că vor putea fi pornite din nou tunurile de zăpadă artificială.

Modifică setările cookies