Marele regret al celor 4000 de turisti care sarbatoresc in Romania Craciunul pe rit vechi. Ce obiceiuri au adus pe Valea Prahovei

Luni, milioane de oameni isi ureaza "Craciun fericit"! Pentru rusi, sarbi, ucraineni si basarabeni, care sunt crestini ortodocsi, de rit vechi, este Ajunul Nasterii Domnului.

Cei care au venit in Romania sa petreaca sarbatorile au regretat ca n-au gasit nameti, dar in compensatie, au invadat magazinele, hotelurile si partiile, unde se poate schia datorita tunurilor de zapada artificiala.

Craciunul pe stil vechi - asa cum apare el in calendarul iulian - se sarbatoreste la 13 zile distanta de cel pe rit nou, care respecta calendarul gregorian.

Biserica Ortodoxa Romana a trecut la noul calendar inca din 1924. Dar, crestinii din Republica Moldova, Rusia, Ucraina, Serbia, Georgia si chiar si cei de la Ierusalim, se ghideaza tot dupa calendarul vechi astfel ca la ei abia acum incep sarbatorile de iarna.

Miile de turisti de peste Prut  - care au ales Romania ca destinatie de vacanta - il asteapta pe Mos Craciun iar gazdele le-au pregatit petreceri cu lautari si bucate traditionale. Obiceiul spune ca, pe masa, trebuie sa fie 12 feluri de mancare, cate unul pentru fiecare apostol.

Peste 4000 de crestini de rit vechi au venit de peste Prut, dar si din Rusia si Ucraina, sa petreaza sarbatorile in Romania. Printre ei, ii intalnim la Brasov pe Tatiana si Vadim, doi tineri recent casatoriti. De cum au ajuns in vacanta, au si iesit la cumparaturi.

Reporter: Ce buget aveti pentru cadourile din Romania?
Tatiana si Vadim: Pentru cadouri...cam cate o suta de euro. Asa ne-am gandit, numai pentru cadouri. In rest, mai mult.


Vanzatorii sunt fericiti: in vreme ce in alte zone ale tarii, sezonul de varf a apus, la ei incepe.

Iar in statiunile de pe Valea Prahovei si la Poiana Brasov, decorul a devenit, deodata, mai pitoresc: rusoaicele si moldovencele inalte, frumoase si cu ochi albastri sunt principala atractie.

Turist: "Dand la o parte faptul ca nu este zapada, este dispozitie buna, echipa deja o vedeti, pentru noi zapada vine de la sine."

Oaspetii din est au luat pachete de 5 nopti, pentru care au platit in jur de 200 euro. In pret au fost incluse si mesele incarcate cu bucate traditionale romanesti. Evident, fiecare s-a gandit la cadouri: Magda din Chisinau are visuri mari.

Magda: Un Mini Cooper Rosu.
Reporter: Si crezi ca te va gasi mosul aici sa-ti dea masina?
Magda: Da, ca el e mosul.


Fratele Magdei a venit si el, cu iubita: "Prietena imi arata asa (n.r. degetul inelar), dar eu ma fac ca nu pricep"

In Banat, unde traiesc peste 20.000 de sarbi, casele sunt impodobite si cu brazi de Craciun,  si cu ieslea ce simbolizeaza nasterea Mantuitorului Iisus. Iar gospodinele pregatesc cesnita - o placinta cu nuca si stafide, in care se pune si un banut, pentru prosperitate.

Tot in Ajunul Craciunului, sarbii din Banat aprind in curtea bisericilor "badniacul", un foc gigantic, facut din busteni de stejar.

Peste o saptamana, crestinii de rit vechi sarbatoresc Anul Nou.



 

Modifică setările cookies