Informatii importante atunci cand pleci pe munte. Obiectele care iti vor asigura supravietuirea in caz de pericol

Speram ca nu vei avea niciodata nevoie de aceste informatii, dar este esential sa le cunosti inainte de a pleca in vacanta la munte, fie ca vorbim de schi sau de drumetii.

Oricat de frumoasa ar fi, natura prezinta numeroase pericole, mai ales pe perioada iernii, de care este esential sa stii cum sa te feresti. Iata cateva sfaturi utile care ti-ar putea salva viata intr-o situatie extrema.

 

Asigura-te ca traseul sau activitatea sportiva pe care ai ales-o este compatibila cu nivelul de pregatire fizica al tuturor participantilor.

 

Verifica in prealabil starea vremii si a drumurilor.

 

Intereseaza-te unde se afla punctele de prim ajutor si cabana salvamontului din zona in care te afli.

 

Ia cu tine un rucsac compact, care sa se aseze cat mai fix pe spatele tau.

 

Articole indispensabile pe munte:

 

Apa - din cauza frigului de afara, deshidratarea este mult mai accentuata, chiar daca nu iti dai seama.

 

Dulciuri, ciocolata, glucoza - mersul pe munte presupune un efort sustinut pentru organism, chiar si atunci cand iei o pauza sa te odihnesti. Corpul tau trebuie sa mentina o temperatura constanta, iar pentru asta ai nevoie de energie, adica glucoza in sange.

 

Briceag - o ustensila ascutita se va dovedi foarte utila atunci cand trebuie sa tai o funie incurcata sau niste sireturi prea inghetate si incurcatesa, ori sa spargi gheata.

 

Chibrituri, bricheta, sursa de foc - abilitatea de a face focul pe munte poate face diferenta intre supravietuire si o situatie nedorita.

 

Lanterna - iarna apusul vine mai repede si este foarte probabil sa te prinda intunericul pe nepregatite. De aceea este bine sa ai cu ce sa iti luminezi calea inapoi pana in statiune.

 

Baterii de rezerva - pentru lanterna.

 

Busola si harta - pentru orientare.

 

Telefon mobil incarcat, rezistent la frig - in caz ca va trebui sa ceri ajutor.

Numerele de telefon in caz de urgenta:

 

In cazul unei urgente de orice natura semnaleaza-o cat mai repede la numerele 112 si 0salvamont. Este bine de stiut ca 112 functioneaza chiar si atunci cand nu ai semnal la telefon, iar cel de-al doilea numar poate fi folosit si pentru a afla de la salvamonti daca traseul pe care doresti sa il parcurgi este practicabil si eventualele riscuri sau dificultati la care te-ai putea expune.

 

Imbracamintea pe munte:

 

Poate cel mai util articol vestimentar atunci cand pleci in drumetie iarna pe munte este o cagula. Capul este zona prin care se pierde cea mai mare parte din caldura corpului, iar fata nu trebuie neglijata. Pe locul doi se afla extremitatile, deci asigura-te ca ai sosete si manusi groase.

 

Imbraca-te cu cat mai multe straturi, care sa pastreze aerul cald intre ele si pe care sa le poti descheia sau da jos cu usurinta in caz ca te incalzesti.

 

Alege bocanci de munte si special conceputi pentru iarna, caldurosi, dar in care sa nu iti transpire piciorul, cu talpa groasa si cu striatii anti alunecare, cu limba racordata pentru a nu intra zapada prin zona sireturilor si suficient de inalti incat sa iti sustina glezna.

Modifică setările cookies