Vacanța a început cu lopata pentru unii turiști care au ajuns la Rânca și s-au trezit că trebuie să-și facă singuri drum prin zăpadă.
Turist: „Facem mișcare de dimineață, ar trebui să se implice mai mult pentru deszăpezire. În nici un caz nu sunt pregătiți pentru turiști”.
Autoritățile nu au curățat și străzile secundare, deși stațiunea este plină de turiști. În schimb, oficialii s-au gândit să inventarieze tocmai acum robineții care alimentează cabanele cu apă.
Horațiu Hoară, reprezentant al operatorului de apă și canal Aparegio SA: „Acțiunea asta a fost prevăzută acum două-trei zile și a venit iarna între timp”.
Constantin Panescu, cabanier din Rânca: „Nu mai este românul acela care să își facă căruță iarnă și sanie vara. E mai greu să le mai găsești acum”.
Situație asemănătoare și pe Valea Prahovei
Nici stațiunile de pe Valea Prahovei nu sunt pregătite pentru oaspeți.
Miile de turiști care ajung aici în stațiune au parte de o priveliște tristă: sunt clădiri dărăpănate, care stau să cadă.
Ca să schimbe peisajul, primăria din Azuga solicită de anul acesta un impozit de cinci ori mai mare pentru clădirile dărăpănate. Primele schimbări notabile se vor vedea de anul viitor.
Primarul orașului Azuga, Ciprian-George Barbu: „Ideea a fost în primul rând de a-i mișca, de a-i trezi. Fabrică de șamotă se demolează în urmă acestei acțiuni. Și ceilalți proprietari deja au venit la primărie cu intenții și chiar planuri de dezvoltare”.
Stațiunea Predeal, încremenită în timp
Și stațiunea Predeal a fost ocolită în utimii ani de turiști.
Cristina Ferențiu, consilier: „Enunțuri de vânzare pensiuni, enorm de multe anunțuri, dar nimeni nu venea să cumpere, orașul era ca după bombardament”.
De anul acesta, două spații recent amenajate, amplasate lângă pârtia Clăbucet, oferă peste 1.000 de locuri de parcare. Iar reabilitarea rețelei de canalizare a luat sfârșit. Centrul de agrement, însă, început în 2012 cu fonduri europene, a fost abandonat. Autoritățile promit să-l finalizeze cu bani de la buget, cel mai probabil la anul.