Ghetarul Scarisoara, studiat de o echipa internationala. Cercetatorii incearca sa afle cum s-a schimbat clima in ultimele mii de ani

Ce microorganisme traiau acum zece mii de ani in ghetarul de la Scarisoara si cum era clima in zona Muntilor Apuseni? Sunt doar doua dintre intrebarile la care cercetatorii romani si straini incearca sa gaseasca un raspuns. 

Specialistii au reusit - in premiera - sa scoata gheata din pestera, de la peste 25 de metri adancime si nu se opresc aici. Ghetarul de la Scarisoara este cel mai mare bloc subteran de gheata din lume, aflat intr-o pestera.   Timp de o saptamana, noua cercetatori romani si italieni au coborat in sala mare a Ghetarului de la Scarisoara si au extras din adancul pamantului gheata veche de acum aproximativ zece mii de ani. 

"Foram, caut fungi in blocurile de gheata, si stalagmite si astfel pot sa reconsitui clima in ultimii 10.000 de ani”, explica o membra a echipei de cercetatori.

Probele vor ajunge in laborator, unde specialistii vor reconstitui clima, fauna, dar si flora existente in trecut in zona Muntilor Apuseni. “Eu voi face climatul de vara, iar colega mea climatul de iarna cum a variat temperatura si cantitatea de precipitatii pe intreg anul."

Alexandra Hillebrand - Voiculescu, cercetator al Institutului de Speologie „Emil Racovita" Bucuresti: "Straturile respective sunt foarte bine datate.  Putem identifica ce microorganisme sunt si cand au trait acestea."

Dr. Cristina Purcarea, cercetator al Institutului de Biologie al Academiei Romane: "Suntem interesati de diversitatea structurala si functionala si activitatea microorganismelor din gheata perena a pesterii Scarisoara."

Cercetatorii vor sa afle daca stratul de gheata a fost afectat in vreun fel, de-a lungul timpului, de poluare sau de turism. 

Antonio Mondini, cercetator italian: "Vreau sa colectez probe pentru a studia tulpinile din gheata si a le compara cu altele pentru a vedea felul cum se produc si se modifica enzimele implicate in transcrierea de ADN."

Pestera Scarisoara, aflata in judetul Alba, este unul dintre cele mai spectaculoase obiective turistice din Romania si a fost declarata Monument al Naturii in 1938.

Modifică setările cookies