Cursa prin zapada cu 50 de sanii cu volan, la Cavnic. Cum s-au distrat concurentii dupa o zi plina pe partie

Atmosfera de zile mari la Cavnic, in Maramures, unde 50 de concurenti s-au inscris in cursa cu lenkere, vestitele sanii cu volan, construite ca pe vremea bunicilor!

Femeie pe sanie: "Calca frana, calca frana…"

 

La Cavnic, concursul de lenkere a starnit entuziasmul tuturor! Si anul acesta, fratii Grujnischi au avut grija sa nu lase pe nimeni in fruntea clasamentului. De 13 ani incoace au avut grija sa promoveze competitia. Domnul Petre, de altfel, si-a confectionat singur sania - asa cum a invatat de bunicul lui. Ce-i drept, anul acesta a venit si cu un element de noutate...

 

Petre Grujnischi, concurent: "Talpile din metal, volan din masina de Ford... E acum putin inghetat si derapeaza. Sa spunem ca are ceva cai putere."

 

Mariana Cardos, concurenta: "Acest Lenker vechi are talpile foarte bune si am alunecat repede si am castigat. Il punem acum dupa concurs la uscat, sa nu rugineasca, dupa care il scoatem numai la anul. Il dam cu smirghel pe talpi, cu lumanare si facem cateva ture, sa putem castiga din nou."

 

De departe, Matei a fost cel cel mai tanar concurent: are doar patru ani.

 

Matei, pe sanie: "Fac asa si cand virez stanga vine in stanga si dreapta la fel…"

 

Copil: "De cand e bunicul mic il am, de vreo 60 ani."

Reporter: "Te-au mai ajutat tatal, bunicul, sa mai repari ceva la el?"

Copil: "Da, l-a facut inainte, pentru ca anul trecut s-a stricat..."

 

Dupa asa o competitie istovitoare, multi dintre concurenti si-au tras sufletul pe margine ca sa-si refaca puterile cu o portie sanatoasa de gulas, stropita neaparat cu horinca.

 

Bucatar: "Am pregatit pentru 150 de persoane, nu stim cate vor fi astazi, dar, bineinteles, e pregatit cu ingredient secrete pe care numai eu si colegul meu le stim."

 

In Cavnic, traseele cu astfel de sanii au inceput prin 1930, la initiativa unor ingineri nemti.

Modifică setările cookies