Cum va fi vremea de Crăciun și de Revelion. Temperaturi ISTORICE

Ne apropiem de sărbători cu un record nedorit. 2019 este cel mai călduros an, de când se fac măsurători meteo, în România și vom avea inclusiv de Crăciun și Revelion, temperaturi mai ridicate decât ar fi normal. Încălzirea globală duce și la fenomene meteo extreme. Anul acesta au fost mai multe ploi abundente și episoade de vijelie și grindină, decât în anii precedenți.

2007, 2014, 2015 și 2018 au fost până acum cei mai călduroși ani, dar 2019 depășește toate recordurile, de când se fac măsurători de specialitate.

Cea mai călduroasă lună a fost noiembrie, adică luna trecută, cu aproape 5 grade peste normalul perioadei, iar decembrie continuă în aceeași notă. Dacă primele două săptămâni au fost doar 2 grade în plus față de temperatura normală, în perioada următoare vom avea temperaturi de primăvară. La mijlocul acestei săptămâni vor fi maxime de peste 20 de grade, adică o abatere termică de 15 grade.

Până de Crăciun, vremea se mai răcește, dar anul se încheie tot cu temperaturi mai mari cu 4-5 grade decât ar trebui să avem în această lună de iarnă. Vremea va fi blândă și de Revelion.

Elena Mateescu, ANM
: „Pentru perioada de Ajun de Crăciun ne așteptăm ca bună parte din țară să înregistrăm temperaturi mai ales în zonele joase, chiar și zona Capitalei, 13-14-15 grade. O vreme mai caldă decât în mod obișnuit și din păcate în această zonă a țării fără zăpadă. La munte nu vor fi probleme pentru iubitorii sporturilor de iarnă. În săptămâna 30 decembrie - 6 ianuarie tot peste normalul perioadei.”

Din păcate, încălzirea globală duce la fenomene extreme, unele chiar noi în țara noastră. De exemplu, tornada din județul Călărași.

În total, anul acesta au fost 4592 de avertizări de vreme severă față de 2011, de exemplu, când au fost doar 1700.

2019 a avut și 301 consemnări de grindină, o diferență mare chiar și față de anul trecut, când au fost 208.

Elena Mateescu: „Pentru anii anteriori, din 2009 încoace, emiteam cel mult 1,2,3 patru sau cel mulți 5 coduri roșii. în acest an au fost emise 79. Fenomenele sunt în creștere. Intensitatea lor este mai mare, vitezele, de pildă, dacă luăm în considerare maximele la rafală sunt mai mari. Tot ceea ce înseamnă această căldură în sistem, climatic acumulată, generează mai multe fenomene meteo extreme și mai severe.”

În acest context, Ministerul Mediului va investi în următorii doi ani 3 milioane de euro, bani europeni, într-un sistem de alertare a autorităților, pentru a interveni rapid și eficient în cazul unor fenomene meteo extreme.

Modifică setările cookies