Craciun pe rit vechi. Mii de moldoveni, ucrainieni si rusi au luat cu asalt statiunile de la munte

Sarbatorile s-au terminat, sa inceapa Sarbatorile! In vreme ce noi privim pozele din vacanta, mii de moldoveni, ucraineni si rusi au asediat statiunile de la munte. Luni, ei vor petrece aici Craciunul pe rit vechi. Restaurantele s-au umplut ochi, iar oapspetii comanda preparatele traditionale romanesti, pe care le stropesc insa din belsug cu vodca.

In Poiana Brasov, turistii moldoveni au colindat pe la terasele cu vin fiert si prin restaurantele cu lautari. Apoi s-au mutat pe partiile cu zapada artificiala. 

Mai sportiva, o domnisoara, venita din Chisinau, ia primele lectii de schi. Dupa o cazatura nu se mai poate ridica. Nu-si face insa grjii, pentru ca, in cateva secunde, mai multi barbati sar sa o ajute.

Altii au vizitat Castelul Peles, fascinati de arhitectura veche dar si de neasteptatele acorduri de "Katiusa" cantate de un trubadur local.

Aproape 4000 de rusi, moldoveni si ucrainieni au luat locul turistilor care au petrecut pana acum pe Valea Prahovei si in Poiana Brasov. Oaspetii de peste Prut au fost intampinati cu paine si sare. Deocamdata, stau la mese si se bucura de bucatele traditionale. Dar pe seara vor dansa kazacioc si vor ciocni cu vodca.

Alte grupuri au ales statiunea Sovata sau Maramuresul pentru distractie. Inca de vineri, aglomeratia la granita cu Republica Moldova, pe la Vama Albita, a crescut cu mult fata de o zi obisnuita: 2.000 de masini si peste 6000 de oameni.

Anul acesta, vamesii au fost insa mai atenti. Pe vremuri, peste granita ajungeau in Romania tone de vodca. Acum insa, legea prevede ca turistii nu mai pot trece frontiera in Romania decat cu cel mult un litru de bauturi alcoolice.

Varful de trafic se va inregistra in cursul zilei de duminica. Cei ajunsi insa se bucura de primele zile ale vacantei de Craciun pe rit vechi.

Modifică setările cookies