Cel mai slab sezon turistic la munte din ultimii 10 ani. Cat ii costa zilnic lipsa zapezii pe hotelieri

Este cel mai slab sezon de iarna din ultimii zece ani, spun hotelierii de pe Valea Prahovei, care, suparati ca nu a nins deloc, spun ca au ajuns sa piarda si o mie de euro pe zi. Fara zapada, peisajul arata dezolant si din pricina caldurii, nici macar tunurile de zapada artificiala nu pot fi pornite.

Pensiunile sunt goale, iar angajatii au fost trimisi in concediu fara plata, pentru ca nu sunt turisti. Daca in alti ani la mijloc de iarna ne aflam in plin sezon de schi, cu sute de oameni pe fiecare partie, acum e jale.

In Predeal se schiaza doar pe partia Clabucet, care este inzapezita artificial. Dar si aici sunt doar cativa schiori.

Costel Balaci, monitor de schi: "Fiind o iarna atipica, ne-a afectat foarte mult. Eu sunt predelean si de 20 - 30 de ani nu a fost o iarna atat de calda ca anul acesta".

Centrele de inchiriere a echipamentelor de schi someaza.

Costel Frentiu, administrator centru de inchirieri Predeal: "Lipsa zapezii a afectat afacerea 100%. Deci, fata de anul trecut, astazi, de exemplu, in raft sunt toate schiurile la ora 12.00. Anul trecut pe vremea asta aveam cel putin 100 de perechi de schiuri date pe partie. Pierderea e totala".

Cristina Frentiu, director unitate hoteliera Predeal: "Cred ca este cel mai slab an din ultimii 10. Spre exemplu, la un hotel ca al nostru si restaurant zilnic pierdem 1.000 de euro".

Parcarile din preajma hotelurilor de la baza partiilor sunt goale.

Florin Debu, administrator partie Predeal: "Fata de anul trecut, suntem mai jos de jumatate cu numarul de turisti. In aceeasi perioada, aveam pe weekend in jur de 1.500 de masini, iar in acest weekend am avut vreo 3/-400 de masini, cred".

Proprietarii de hoteluri si pensiuni care fac parte din Asociatia partiei Clabucet vor chiar sa faca o petitie si sa declare acest sezon unul de calamitate, iar ei sa fie despagubiti pentru pierderile suferite, asa cum sunt ajutati si agricultorii, in caz de seceta sau inundatii.

Proprietarul unui hotel de 4 stele din Poiana Brasov abia daca are ocupate 30 la suta dintre camere. Iar alte hoteluri sunt complet goale.

Gabriel Rosca, director hotel: "Pierdem. Pe luna ianuarie avem o pierdere de 30.000 euro, spunem noi".

Daca anul trecut, randul celor care asteptau sa intre in gondola era imens si intr-un weekend bun numarul trecerilor pe la turnicheti depasea 12.000, in acest weekend au trecut abia 2.200.

Si instructorii de schi au de pierdut.

Silviu Ghera, instructor schi: "Va dati seama, fiecare zi in care nu se schiaza reprezinta o pierdere. Saptamana asta am avut 4 instructori care au lucrat din totalul de 15".

"Am zis sa urcam un pic pentru priveliste si s-a transformat intr-o iesire la iarba verde, cu un pic de vant si zapada topita", spune o turista.

Meteorologii spun ca in urmatoarele zile sunt sanse de ninsori slabe pe Valea Prahovei.

Modifică setările cookies