Cât au cheltuit românii pentru vacanțe, în 2018. Stațiunile montane sunt în topul preferințelor

Românii s-au bucurat mai mult de vacanţe în 2018, arătă cele mai recente date ale Institutului de Statistică. Staţiunile din ţară au atras cu peste 6% mai mulţi turişti comparativ cu anul 2017. Capitala, marea şi muntele au fost în topul preferinţelor.

Românii au preferat în general sejururi de trei nopţi şi mai mult de jumătate au optat pentru cazare la rude sau prieteni. 

În Sinaia, de exemplu, anul trecut au dormit măcar o noapte 300.000 de turişti, iar numărul celor ce au vizitat staţiunea depăşeşte 700.000. Reprezentanţii din turism au observat o schimbare în obiceiurile oaspeţilor.

Paul Popa, Centrul de Informare şi Promovare Turistică Sinaia: "Se cazează în oraşul nostru, se duc şi vizitează obiectivele importante, se mişca pe Vale, se întorc".

O familie din Valea Doftanei a venit doar pentru o zi la munte. Până la prânz a vizitat Brașovul, iar până la lăsarea întunericului şi-a propus să meargă şi pe pârtiile din Buşteni şi Sinaia.

Turistă: "Nu am plecat aşa cu cazare. În general venim câteva ore cu copiii şi ne întoarcem."

Cazarea la rude sau prieteni a fost varianta aleasă de mai bine de jumătate din turiştii care şi-au petrecut o vacanţă în ţară. O familie, de pildă, vine în fiecare an la Buşteni, la un prieten.

Turist: "Eu îi dau banii, el nu vrea să îi ia, eu îi las banii în cameră. Prieteni, prieteni, dar totuşi, şi el are cheltuieli... nu merg moca, cum se spune."

Turist: "Dacă mergem în Buşteni, mergem la mătuşa. Ne mai vizităm, mai povestim."

Reporter: "E şi mai ieftin?"

Turist: "Bineinteles!"

În primele 11 luni ale anului trecut, în hotelurile şi pensiunile din ţară s-au cazat cu 6,4% mai mulţi turişti decât în 2017. Majoritatea români şi 22% străini. Cei mai mulţi au ales Capitala, staţiunile de la mare şi de la munte.

Louise Drilea, proprietar hotel restaurant: "S-a simţit o diferenţă, undeva de până la 10%, datorită acestor vouchere care au fost emise pentru anul 2018. În loc de două nopţi poate au rămas trei, în loc de o noaptea poate au stat două nopţi."

Mariana Frățilă, administratora unui hotel din Predeal: "Cel mai mare grad de ocupare în 2018 l-am înregistrat în luna august, ceea ce este incredibil. De obicei la noi iarna e cel mai mare grad de ocupare."

Românii au cheltuit aproximativ 10 miliarde de lei pentru călătorii. 77,5% din această sumă a rămas în ţară, în timp ce doar 22,5% din bani s-au dus pe vacanţe în străinătate. Un interes sporit pentru ţara noastră au arătat şi străinii. Faţă de 2017, numărul lor a crescut cu 7,5%, arată Institutul de Statistică.

Modifică setările cookies