Caldura nebisnuita pentru ianuarie, cosmarul schiorilor. Cum se pot distra turistii de la munte in acest week-end

Cine a vrut sa schieze in acest weekend, a plecat degeaba de acasa, daca nu s-a interesat in ce stare e partia. In cele mai multe locuri din tara, schiorii spun ca zapada e prea moale, din cauza caldurii neobisnuite pentru mijlocul lunii ianuarie.

Ingrijorati sunt si patronii hotelurilor si ai restaurantelor, caci statiunile sunt pustii. Ca sa-i atraga pe turisti, au organizat concursuri pe Valea Prahovei si la Paltinis.

Cativa turisti din Iasi isi exerseaza talentul pe partia din Borsec. Administratorii spun ca este singurul loc din tara in care a ramas zapada de la ultima ninsoare. Ca sa mentina stratul, au mai completat cu ceva zapada artificiala.

"Azi e prima zi cand venim la schi. Tot am asteptat ninsoare, dar pana la urma au fost tunurile de zapada", spune turistul din Iasi.

Sportivii priceputi isi pierd ziua la terasa. Isi pun schiurile doar seara si dimineata, cand temperaturile sunt mai scazute.

La Paltinis, partia este plina, dar nu de turisti, ci de fete si baieti veniti din Bulgaria, Austria, Germania si Cehia, care s-au luat la intrecere intr-un concurs de snowboard.

Pe langa ei, se antreneaza sa-i ajunga din urma copilasi care abia isi descopera aceasta pasiune.

"Fiind cel mai mic din competitie, cred ca m-am descurcat destul de bine", spune Tudor, un concurent.

Asta in timp ce Valea Prahovei a fost sambata la fel de insorita ca intr-o zi de mai. Imbracati de oras, turistii au urcat cu telescanul. De la inaltime, peticele de zapada aratau si mai descurajant. Ca sa nu spuna ca nu au vazut deloc partia, cativa schiori s-au incumetat sa faca macar o coborare.

Pe partiile din Busteni, Predeal si Azuga, stratul de zapada 100% artificiala masoara intre 5-25 de centimetri.

La baza partiei Kalinderu, din Busteni, a fost sambata si o etapa din Cupa Mondiala de escalada pe gheata. Cea mai spectaculoasa proba de viteza pe peretele veritical a fost programata dimineata devreme, pentru ca gheata sa nu cedeze celor 10 grade din termometre.

Modifică setările cookies