ARLBERG: epic ski & total free-ride in cea mai ravnita regiune alpina din Austria si Europa

Exista schi normal, frumos, care te face sa visezi. Si apoi exista schiul total, minunat, care-ti implineste toate visele si visurile de-o viata legate de nobilul sport alb! Acesta este schiul epic in Arlberg!

Intr-adevar, magica regiune din vestul Austriei, care leaga nemuritorul Tirol de miraculosul Vorarlberg, situata inspre granita cu Elvetia, este – pur si simplu – o splendoare in zapada! 5 resorturi de vis, 96 de ski-lifturi high-tech, 460 de kilometri de aventura alba, o infinita bucurie de a schia pe cele mai tari partii din Europa!

Si probabil din lume, caci pentru numerosii turisti americani Arlberg-ul este Aspen-ul Europei asa cum Aspen-ul este Arlberg-ul Americii de Nord!

Arlberg

Dupa cum ne spune si un anume Henry din Montana, un adevarat poet al snowboardingului, indragostit deopotriva de zona si de o austriaca si care este unul dintre cei mai buni instructori de ski&snowboarding din mirifica regiune! ”Hey man, I’ve seen some powder in my life, all over the world! You gotta believe me: Arlberg is the ultimate shit!” Si, uitandu-ne la 360 de grade in jur, cam incepem sa-l credem pe foarte profesionistul si la fel de patimasul Henry din Montana!

Arlberg

De la incepatorii nerabdatori sa desluseasca tainele schiului sau ale snowboardingului pana la expertii desavarsiti aflati in cautarea coborarii perfecte, ARLBERG-ul implineste orice dorinta! De la avansatii exaltati de noi provocari intense si diversificate pana la freeriderii dependenti de pudra off-pistelor care-ti taie respiratia, oricine isi poate gasi locul!

Fie ca il alegi pe fermecatorul si dinamicul St. ANTON, pe spectaculosul si cosmopolitul LECH, pe idilicul si terapeuticul STUBEN, pe legendarul si totusi atat de tinerescul St. CHRISTOPH sau pe magnetul de super-staruri din toate domeniile ZUERS, aici te vei simti ca-n Paradis! Ca-n Paradisul schiului alpin!

 

Cu adevarat, in acest veritabil El Dorado al artei albe oricine se poate simti o mica vedeta pentru ca Arlberg este destinatia predilecta a unor celebritati din toate domeniile. Sebastian Vettel vine aici inca dinainte de a deveni quadruplu campion mondial. Daca acum 5 ani mai reusea sa se strecoare cat de cat incognito, azi ii este cu adevarat imposibil, dar se pare ca pentru tanarul si charismaticul Sebastian Everestul succesului nu este atat de ametitor de irezistibil pe cat este piscul maxim arlbergian, legendarul varf Valluga!

Ca sa atingi cei 2811 metri esti obligat sa urmezi in prealabil un curs de free-riding, iar ca sa te aventurezi in a-l cobori iti este permis doar in siajul unui monitor de schi autorizat! Si asta indiferent daca esti campion mondial la Formula 1, olimpic la formule matematice pe tara sau cel mai tare poli-sportiv din cartierul tau! Desi cu o frecventa rara, pericolul producerii avalanselor exista, iar cine e sau se da free-rider ar trebui sa-si ia cu el un set-special de airbag-uri pe care sa le poarte in spate pe rucsac. Costa 900 de euro, dar intr-o situatie extrema iti salveaza viata.

 Si daca tot vine vorba de preturi, trebuie spus raspicat ca Arlberg-ul nu este si nu isi doreste a fi o destinatie pentru masele de schiori de ocazie sau – Doamne fereste – pentru paltonari si ”pungasi”.! Fiind prin definitie un sport scump, Zeul Ski isi are in Arlberg unul dintre cele mai exclusivisti emisari din Europa! Nu degeaba, aici, la apres-ski session-uri, senzationalele snapsuri din alune de padure sau din muguri de pin curg prin sangele albastru al unor capete incoronate precum cele ale reginei Beatrix a Olandei si ale familiei sale!


Cat despre regele Abdullah al Iordaniei si al suitei sale, se stie ca este cel mai nou si mai faimos fan regal al proverbialei ospitalitati marca Arlberg! Iar mandria locala mai are pe ce se baza: una dintre sutele de piste apare in faimosul succes de box-office ”Jurnalul lui Bridget Jones”, protagonista Renee Zellweger ramanand de atunci cu un adevarat fetis pentru iernile de basm arlbergian care au cucerit atatea si atatea celebritati! Dar super-starul numarul unu ramane regiunea in sine, de o frumusete ireala care ii ofera schiorului deopotriva profesionist si amator experienta vietii sale!

 Dincolo de orice mesaje super-ademenitoare de advertising, regiunea ARLBERG este visul oricarui schior din lume! Oricine se respecta ca practicant – fervent sau de weekend – al adictivului sport alb si oricine il iubeste cu pasiune si pricepere trebuie sa-si doreasca sa ajunga macar o data-n viata aici! Nu intamplator ARLBERG este supranumit ”Leaganul schiului alpin” la nivel mondial! Iar acest supranume nu este o simpla metafora, schiul reprezentand a doua religie in aceasta zona de mai bine de un veac! Si nu a fost nicidecum un veac de singuratate ci unul in care milioane de turisti din toata lumea se bucura de cea mai frumoasa aventura de schi din vietile lor!

Si pentru ca aici oricine vine ca la Mecca schiului in cautarea adrenalinei totale si a unei ospitalitati incredibile, aceasta plus-valoare este mai ridicata ca in alte parti din Austria! Dar totul merita din plin: schi epic si total, apres-ski care reinventeaza sintagma ”joi du vivre”, arta zambitoare a gazduirii, peisajele de basm si acel ceva din atmosfera care te va face sa revii indiferent de pret!

Pentru ca – la urma urmei – toata experienta este unica, iar un cunoscator intr-ale schiului fara egal si intr-ale vietii traite frumos va aprecia aceasta evadare in acest adevarat El Dorado al sporturilor alpine!

Fireste ca o astfel de evadare e costisitoare, dar efectele ei sunt terapeutice si nepretuite! Farmecul paradoxal al Arlberg-ului e ca la St. Anton, de exemplu, un ski-pass valabil o zi in toate cele 5 resorturi si care acopera sute de km de piste nu este cu foarte mult mai scump decat unul din Sinaia cu care te poti da pe maxim 5 partii!

In acelasi timp, in Lech, daca esti un rus cu alura si portofel de mafiot iti poti achizitiona o pereche de ski-uri Bentley (da, fix uber-brandul de masini de lux) – editie mega-limitata – la pretul de ”doar” 8950 de Euro! Dar cei sau mai degraba cele care, pe langa spiritul schiului, il au si pe demonul shopping-ului la purtator nu vor avea motive de melancolie. In Zuers si in Lech, exista toata gasca visata si nevisata de uber-”famous brands” si nu doar la preturi ”rusesti”.

Chiar exista si preturi decente, raportate insa la nivelul alpin al Austriei! Prin urmare anumite cupluri vor avea sigur parte de satisfactie totala, in functie de poftele fiecaruia: jumatatea mai buna va merge la shopping, iar jumatatea mai nebuna dupa schiat sau snowboarding va mege la riding! Din fericire, orice gen de cuplu, dar mai ales orice fel de grup se poate reuni in fiecare dupa-amiaza la faimosul ritual de apres-ski! Aici dupa ora 17.00 incep sa curga raurile de grupuri de consumatori de sporturi alpine care declanseasa dementa frumoasa: de la consumul masiv de zapada batatorita sau de cea mai fina pudra se trece la consumul de bere, snaps si vin! Totul pe un cocktail-music for party-animals!

Cele mai faimoase locuri de apres-ski din Arlberg, Austria si probabil din Europa sunt Krazy Kanguruh - din 1965 cel mai vechi din toata zona si patronat de dublu-campionul mondial la schi, austriacul Mario Matt – si ”Mooserwirt”, cel sinonim cu nebunia totala, care are din 1989 un slogan pe masura: ”probabil cea mai varza cabana de schi din Arlberg”! Si care, cel putin o data pe luna de sezon, apare ”pe sticla” la SAT 1 Gold care transforma toata distractia apres-schiorilor intr-un super-show tv!

De la delirul pur de apres-ski revenim la delirul contrastelor arlbergiene care continua cu un exemplu naucitor. In cel mai vechi han alpin al lor, Hospiz din St. Christoph, situat undeva la peste 1800 de metri, poti savura cele mai gourmet mancaruri traditionale ale regiunii stropite cu Weizenbier delicios si cu Gluhwein adevarat la preturi maricele, aproape ca-n Valea Prahovei sau ca-n Poiana!

In jurul tau troneaza Alpii scaldati in soare si nici nu banuiesti ce ascunde aceasta cabanoaie gen ”Cota 2000” din Sinaia in maruntaiele sale: un tezaur cotat la 8 milioane de Euro reprezentand cea mai mare si mai scumpa crama de sticle-magnum de vinuri Bordeaux din lume! Totul a pornit acum un sfert de secol dintr-un capriciu si un pariu cu sine insusi al venerabilului si incapatanatului patron al lui Hospiz si azi simpaticul batranel are o colectie de mii sticle de 18 litri cu cel mai ravnit vin de Bordeaux, demn de Guinness Book!

Iar chef-sommelier-ul bunicului Werner are cu ce se lauda pentru ca in fiecare zi din sezon se vinde macar una, iar preturile nu sunt nici pe departe simbolice! Iscodit de turistii ametiti doar de simplul contact vizual cu label-uri ultra-premium precum Mouton-Rothschild, Chateau Margeaux, Grand Cru sau Figeac, acesta incepe sa dea din crama. Astfel, aflam ca detin o sticla atat de vintage incat pe eticheta apare anul 1865 si o alta atat de scumpa incat pe rusul cu alura si portofel de mafiot l-ar costa nu mai putin de 80 000 de Euro!

Si daca tot sunt rusii la putere peste tot in consumerismul turistic, atunci Mozart-ul sommelier din Hospiz, St. Christoph, ne face marturisirea suprema: acum cativa ani pragul cramei-minune le-a fost calcat de insusi Putin si de alaiul sau cel fioros.

N-am aflat cat banet a lasat tovarasul Vladimir in conturile ospitalitatii lui Herr Werner, patronul vizionar, dar ne-a fost dat de inteles ca totul a fost bine. S-a consumat, s-a petrecut, s-a pus suflet, cum se spune! Deh, rosu la rosu trage! Inca o intrebare, asa mai de paparazzo al condeiului: ce alt super-star apropiat de calibrul tovarasului suprem a mai coborat in buncarul de 8 milioane? Cu un zambet de pezevenghi asemeni compatriotului Christoph Waltz, chef-sommelierul ne spune ca... Tina Turner!

La care vine contra-intrebarea fireasca, stil Radio Erevan: ”a fost nemuritoarea diva Putin’s private dancer? A fost o seara Putina Turner?” La care volubilul interlocutor ne raspunde printre doua hohote: no comment! Cum se tot zguduise de ras la glumita noastra valaha, observam abia acum ca pe papionul sau negru, ireprosabil aranjat sta scris cu litere mari, albe: ”AC/DC”. Il intrebam daca a avut pana acum ocazia sa le vanda rock-idolilor sai o sticloanta de asta grea cat o boxa si ne spune ca, din pacate, inca nu!

Inainte sa-i strangem prieteneste mana il mai intrebam pe acest simpatic maitre-du-cell cum s-ar simti sa ciocneasca intr-o zi un pahar cu fratii Angus chiar in crama pe care cu pricepere si eleganta o administreaza?

Instant, chef-sommelier-ul dispare si lasa locul rockerului de 43 de ani care exclama ca la auzul unui riff al fratelui cel mare: Like a ”Thunderstruck”... wunderschoen!

Cu acest cuvant – wunderschoen - atat de frumos, adevarat si evocator in a descrie Arlberg-ul in minte si-n suflet ne vom petrece scurtul dar atat de intensul sejur in ”Leaganul Schiului Alpin”! In urmatoarea zi, aveam sa schiem pe istorie si sa participam in mod direct la scrierea unui nou capitol al sau! In 1907, cand la noi inca se faceau rascoale cu furci si topoare, un austriac din poetica statiune STUBEN am Arlberg, care numara azi doar 110 locuitori, tinea primul curs de schi din lume! In 1920 fonda prima scoala de schi alpin din istoria omenirii, la Hotel Post din St. ANTON!


Il chema Hannes Schneider si este considerat pionierul schiului alpin asa cum il cunoastem toti dintre noi astazi! De exemplu, ”christiana”, miscarea de baza folosita in schi, a fost patentata de insusi domnul Schneider, alintat si cu supranumele de ”tata al schiului modern”!

De peste 90 de ani, generatii de fii si de fiice ale acestei figuri paterne a plutitului pe zapada se bucura de stilul inovator al unuia dintre cei mai iubiti austrieci din toate timpurile! La un moment dat, faima lui de sportiv a fost aproape egalata de o scurta dar intensa cariera de tip Hollywood! Admirabila ramane partitura sa din capodopera de profil ”Der weisse Rausch - neue Wunder des Schneeschuh’s” (The white thrill: the new wonder of the ski-shoe”), din 1931, unde joaca alaturi de legendara si controversata regizoare Leni Riefenstahl!

Toti marii campioni ai Austriei si ai lumii, din Noua Zeelanda pana in America se revendica din povestea si din stilul acestui vizionar artist al sportului alb.

Si toti ii duc visul mai departe! Mai mult sau mai putin direct si constient o fac si cei peste un milion de turisti anual care se napustesc extaziati asupra celor 460 de kilometri de partii clasice si de free-ride, aflate intre altitudinea de 1304 metri si 2811 metri ai batranului pisc Valluga. Dintre acesti 460 de km, 280 reprezinta partiile marcate, iar ceilalti 180 km pe cele nemarcate, exclusiv pentru powder-addicts!

Din 2014 visul suprem al schiorului roman de elita sau al snowboarderului de top se poate implini in perla coroanei alpine din Austria, magica regiune Arlberg! Un singur ski-pass ofera accesul la toate partiile din cele 5 resorturi de top care nu au rival in Europa!

Mai mult, din 13 decembrie 2013 orice turist se poate bucura de cel mai nou skilift deschis in regiune, AUENFELDJET, care leaga, dupa 40 de ani de visare cu ochii deschisi, Arlbergul de la fel de faimosul Bregenzerwald! Astfel, impatimitii schiului clasic, freeriderii si snowboarderii se vor delecta cu 340 de kilometri de partii dupa o ascensiune de 2 km intr-o adevarata capodopera a tehnicii si ingineriei, unica in lume, care imbina sistemul de gondola cu cel de skilift cu 8 locuri incalzite, o alta marca inregistrata a regiunii!

Incalzite vor fi si inimile schiorilor romani care vor incerca incepand din 2014 taramul de vis alpin Arlberg! Ale noastre cu siguranta au fost! Printre atatea momente Kodak traite doua ne revin in minte la despartirea de ”leagan”: o coborare de povestit la nepoti pe matusalemica partie Kandahar, acolo unde, acum mai bine de 90 de ani, Hannes Schneider tasnea in primul slalom adevarat din viata si din istorie catre viitor!

 

Si daca tot vorbim de nepoti, intr-un ski-break prelungit am avut privilegiul sa ne ospatam cu un pranz de neuitat in Stuben cu insusi unul dintre nepotii lui Hannes Schneider! Acompaniat de vorbele batranului nepot, snapsul local din muguri de pin a avut darul sa ne intoarca in timp, fix in vremurile legendarului sau unchi! Iar totul s-a petrecut intr-un han ca-n basme, la doar cateva troiene de casa natala a inventatorului schiului asa cum il stim si-l practicam toti dintre noi astazi...

Danke schon, Arlberg! A fost WUNDERSCHON! Pana cand ne revedem... SERVUS!

 

Modifică setările cookies