Accidentați la schi pe pârtiile din România, din cauza zăpezii artificiale. "Rudele se chinuie să îi transporte pe braţe"

În fiecare iarnă, peste 3.000 de oameni se accidentează pe pârtiile de schi, iar numărul lor este în creştere. În acest sezon, pericolul este şi mai mare, pentru că nu a nins, iar zăpada artificială, este mai dură şi mai alunecoasă, decât cea naturală. Grav este că în România, în unele staţiuni de schi, nu există serviciu salvamont.

În Poiana Braşov, până la ora prânzului, 8 persoane au sunat la salvamont să ceară ajutor, iar în 10 zile, de când a început sezonul, aproape 100 de oameni au fost implicaţi în accidente la schi.

Răzvan Stângaciu, salvamontist: "Cele mai grave au fost cele de traumatism de coloană şi zona capului, iar cele mai uşoare au fost entorse şi luxaţii."

Domeniile schiabile sunt aglomerate, iar unii turişti nu respectă regulile elementare: să stea departe de schiorul din faţă şi să adapteze viteza la starea pârtiilor. Majoritatea sunt acoperite cu zăpadă artificială, care este mai alunecoasă şi mai dură decât cea provenită din ninsoare.

Ruxandra Stănescu, instructor de schi: "Trecând un flux mai mare de turişti pe acolo o să devină o pârtie mai tare, mai alunecacoasă. Avem nevoie să fim atenţi să nu derapăm, să nu alunecăm."

Anul trecut, echipajele Salvamont au avut 7.500 de intervenţii, iar jumătate dintre ele au fost pe pârtii. Nu toate staţiunile de schi au însă echipaje care să intervină. 

La Bran intervin doar voluntari. Primăria le decontează consumabilele şi întreţinerea maşinilor.

Liviu Ghinea, salvamontist: "Eu fac şi parte electrică, bucătar ospătar, am mai multe meserii la bază.Toate echipele de salvamont suntem în minus, insuficienţă de personal."

Anul acesta de la începutul sezonului de schi, salvamontiştii din Bran au intervenit în zeci de cazuri cu turişti răniţi.

La 14 km distanţă se află pârtia din Moeciu. Este plină în weekenduri, însă aici nu este nicio echipă salvamont. Primarul susţine că nu are fonduri şi, în caz de urgenţă, intervin jandarmii montani. 

Sorin Mălușelu, salvamont Bran: "Putem vorbi de accidnete grave, comoţii, răni la coalonă şi trebuie să intervii în primele minute, e esenţial. La Moeciu nu intervenim, am înţeles că ajunge ambulanța la şosea şi rudele se chinuie să îi transporte pe braţe, cum pot."

În toată ţara acţionează 750 de salvatori montani, însă mai puţin de jumătate sunt angajaţi. Ar mai fi nevoie de încă 150, astfel încât pe toate pârtiile din ţară turiştii să aibă garantat serviciul de prim-ajutor. 

Modifică setările cookies