Schiorul mexican care a uimit Jocurile Olimpice. La Soci va schia in costum de mariachi

Hubertus von Hohenlohe nu e doar cel mai batran, ci si cel mai bizar concurent la Jocurile Olimpice de Iarna de la Soci. Si, de asemenea, si cel mai bogat: este print, dintr-o familie veche de 500 de ani.

Hubertus von Hohenlohe, pe numele sau adevarat printul Hubertus Rudolph von Fürstenberg-von Hohenlohe-Langenburg, reprezinta Mexicul la Soci in proba de shi alpin slalom. La 55 de ani, nimeni, nici macar el, nu crede ca are sanse sa castige vreo medalie, insa motivul pentru care printul a intrat in competitie e cu totul altul: vrea sa fie cel mai bine imbracat sportiv de la Jocurile Olimpice de Iarna. 


Asa ca, dupa cum a dezvaluit in exclusivitate pentru NBC, va purta la slalom un costum de mariachi. Mai precis, un echipament de schi care arata exact ca un costum de mariachi cu vesta, lavaliera rosie si brau de aceeasi culoare. Potrivit NBC, printul vrea ca astfel sa imbine pe partie eleganta cu traditiile culturii patriei sale. Sau, mai precis, locului unde s-a nascut, fiindca printul e originar din Germania, unde stramosii sai au domnit intr-un mic principat inca din veacul al XVI-lea.

Hubertus von Hohenlohe nu e un schior fara experienta, atat in sport cat si in materie de costume. Nepotul unui campion de schi din Liechtenstein, Hubertus a fondat Federatia de Schi din Mexic inca din 1981, si tot de atunci a fost si cam singurul membru. Postul de presedinte al Federatiei ii permite insa sa mearga la Olimpiade si, cum e cam singurul mexican care se indeletniceste mai serios cu sporturile de iarna, e calificat automat ca reprezentant al tarii sale, chiar daca performantele sau varsta nu prea i-ar permite. In plus, isi si plateste practic locul la Jocurile Olimpice din averea sa princiara, asa ca nu supara pe nimeni, chiar daca in ultima vreme se claseaza doar pe pozitii din doua cifre. 


 A reprezentat Mexicul pentru prima data la Jocurile Olimpice de la Sarajevo din 1984 si de atunci participa in mod curent la competitii internationale de sporturi de iarna, chiar daca uneori mai apar si probleme: de pilda, in 2006 nu a putut merge la Olimpiada de iarna de la Torni deoarece Comitetul Olimpic Mexican nu a fost de acord ca lotul lor olimpic sa fie format dintr-un singur om. 


In 2010, la Jocurile Olimpice de la Vancouver, printul Hohenlohe a facut senzatie cu cele doua variante de echipament – unul „ecologic”, avand ca tema „mediul si promovarea reciclarii” iar al doilea, de bandit mexican, dotat inclusiv cu cartusiere si pistoale. Pe partie a facut mai putina senzatie: la slalom, proba unde s-a inscris si anul acesta, a ajuns pe locul 46, in urma sa fiind doar reprezentatii Ghanei si Albaniei. Continua insa sa schieze si la 55 de ani, fiind indemnat si de prietena sa, care e verisoara lui Alberto Tomba.

Nici la Soci, Hubertus von Hohenlohe nu se asteapta la vreo performanta, ci macar sa-i ia poze bune. Asta fiindca printul e si fotograf profesionist si a invatat sa faca poze chiar de la Andy Warhol. Si daca nici asta nu-i iese, ar putea macar sa mai scoata un album. Da, printul e si muzician si producator si a scos cinci albume pana acum. Doar cu medaliile nu prea se descurca, fiindca pe astea nu le poti lua cu bani.

Modifică setările cookies