Autoritatile georgiene anunta: "Rusia si-a mutat frontiera cu 11 kilometri, inaintea JO de Iarna"

Protest vehement al autoritatilor georgiene, dupa ce Rusia si-a extins zona de securitate a Jocurilor Olimpice de la Soci si pe teritoriul regiunii separatiste Abhazia, regiune in care a intervenit chiar cu trupe militare in urma cu cativa ani.

Potrivit BBC News, guvernul georgian si-a exprimat "profunda ingrijorare" fata de "extinderea ilegala" a zonei de securitate pe teritoriul statului gruzin.

Moscova se afla angrenata intr-una dintre cele mai mari operatiuni de securitate din istoria Jocurilor Olimpice, regiunea Soci fiind amenintata de numeroase grupari teroriste. Abhazia, teritoriu aflat la circa 40 de kilometri de Soci, va intra in zona de securitate, urmand ca fortele ruse sa poata actiona in cazul unor evenimente nedorite.

Fortele abhaze de securitate vor patrula in noua zona de frontiera, mutata cu 11 kilometri, iar locuitorii georgieni vor fi obligati sa poate actele de identitate asupra lor.

Abhazia si Osetia, regiuni aflate sub protectie militara rusa, sunt sustinute financiar de guvernul de la Moscova.

Autoritatile ruse nu au confirmat "mutarea" granitei, insa Ministerul de Externe al Georgiei a declarat ca revenirea la vechea frontiera va avea loc dupa incheierea Jocurilor Olimpice.

Rusia si Georgia nu intretin relatii diplomatice, ca urmare a conflictului armat din 2008.

Modifică setările cookies