Masuri controversate inaintea Jocurilor Olimpice. Rusia inaspreste legile referitoare la internet si retele de socializare

Masuri de securitate controversate adoptate in Rusia.

Autoritatile de la Moscova vor inaspri legile si controlul retelelor de socializare, dar si restrictiile legate de diverse site-uri, este anuntul facut de Deutsche Welle.

Potrivit sursei citate, Andrej Lugovoi, fost agent in structuriile de Interne, acum om de afaceri si parlamentar, suspectat ca l-ar fi otravit pe dizidentul Alexander Litvinenko, in 2006, a propus adoptarea unei noi legislatii in ceea ce priveste internetul, care ar urma sa intre in functiune de la 1 februarie.

Noua legislatie ar permite autoritatilor ruse sa controleze traficul pe internet, blocand mii de site-uri cu caracter extremist, provocator sau chiar pornografic, dar si unele retele de socializare, unde se pot organiza evenimente "de masa".

Masura a starnit insa un val de controverse in Rusia, Lugovoi si politicienii rusi fiind acuzati ca vor nu doar sa cenzureze, dar si sa priveze oamenii de un drept fundamental.

"De fiecare data cand cineva va incerca sa organizeze un protest pe Facebook, <<intrarea>> sa va fi blocata, iar postarea stearsa", avertizeaza si expertul Alexej Sidorenko.

Rusia a insaprit gradual masurile de securitate pe internet inca de la re-alegerea lui Vladimir Putin in functia de presedinte, in 2012, mai noteaza nemtii de la DW.

Astfel, Reporters Without Borders i-au invitat pe expertii Alexej Sidorenko si Andrey Soldadov pentru o discutie pe seama acestui subiect, acestia spunand ca Rusia ocupa in acest moment locul 148 in lume in ceea ce priveste liberatea presei si dreptul la exprimare.

Modifică setările cookies