CARTA JOCURILOR OLIMPICE. Ceremonia de deschidere a Olimpiadei de iarna de la Soci, inspirata din trecutul istoric al Rusiei

CARTA JOCURILOR OLIMPICE. Au ramas mai putin de cinci ore pana la deschiderea oficiala a Jocurilor Olimpice de iarna de la Soci.  Comitetul de organizare pastreaza misterul in privinta celor doua ore si jumatate de spectacol.

CARTA JOCURILOR OLIMPICE. Stim doar ca tema va fi istoria Rusiei, iar invitati vor fi artisti rusi de seama. Spectacolul va fi privit din tribune de 40.000 de spectatori, printre care si peste 40 de lideri straini, precum presedintele Chinei si secretarul general al ONU.

Presedintele Statelor Unite, cel francez ori premierul Marii Britanii au refuzat sa participe.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice promite sa fie la inaltimea celor peste 35 de miliarde de euro cheltuite pentru organizare. Spectacolul va avea in centru trecutul mandru al natiunii gazda, impartit in trei acte: Rusia medievala, Imperiul, apoi secolul XX.

Pentru Vladimir Putin este crucial ca totul sa fie impecabil. Si-a luat acest angajament in 2007, cand a lansat un apel personal pentru gazduirea Jocurilor Olimpice 2014, intr-unul dintre rarele discursuri pe care le-a sustinut in limba engleza.

"As fi fericit sa va avem invitati in Rusia, la Soci", a spus Putin atunci despre o posibile Olimpiada de Iarna la Soci.

"Este in joc legimititatea lui pe plan international. Este un proiect personal al lui Putin si este foarte important ca totul sa iasa bine, intrucat efectele se vor resimti in termeni de politica interna, de politica externa", spune Arkady Ostrovski, analist The Economist.

In termeni de securitate, autoritatile din Rusia au dat asigurari ca Soci este la fel de sigur ca Londra sau New York, cu toate amenintarile venite in partea islamistilor din Caucaz.

Totusi, probleme s-au ivit pe alte planuri. Desi lucrarile de constructie au inceput in urma cu sapte ani, in ajunul ceremoniei de deschidere, hotelurile care trebuie sa gazduiasca jurnalistii sunt inca in stadiu de finisare.

"Nu am avut becuri pentru lampi, iar cada...nu se tine prea bine, probabil se va destrama", au spus acestia.

Retelele de socializare abunda de poze in care vedem holuri pline de mizerie sau camere inghesuite cu cate trei paturi inguste si closete instalate invers.

Google s-a folosit de Carta Jocurilor Olimpice pentru a sarbatori debutul Olimpiadei de iarna de la Soci.

Modifică setările cookies