Turiștii moldoveni și ruși au luat cu asalt stațiunile românești pentru a petrece Crăciunul pe stil vechi

S-au dus vremurile în care moldovenii și rușii cu buzunarele pline umpleau stațiunile de la noi, ca să petreacă sărbătorile pe stil vechi. 

Anul acesta, au ajuns mai puțini și nu mai cer mese întinse, cu purcelusi de lapte, semn că au buget redus de vacanță. Preferă grătarele de lângă pârtii, ori își pregătesc singuri mâncarea, în vilele unde și-au închiriat camere.

După un drum care a durat peste opt ore, românii de peste Prut s-au dus direct pe pârtii atunci când au ajuns în Poiana Brașov. Mulți spun că au venit la noi pentru Crăciunul pe stil vechi pentru că, pe lângă un domeniu schiabil vast, găsesc mâncare bună și prețuri rezonabile la cazare. Fiecare a plătit, în medie, câte 70 de euro pentru o noapte la un hotel.

Turist din Republica Moldova: „280 de euro pe patru nopți. Nu prea scump, la Ucraina e mai scump cu mult La Moldova nu e zăpadă”.

Pe pârtii, rusoaicele atrag toate privirile.

Turistă din Rusia: „Suntem pentru prima dată în Poiana Brașov. Nu am apucat să vedem tot ce e frumos în stațiune, dar ne place foarte mult”.

Eugen Șandru, monitor de schi: „Încercăm să ne perfecționăm cunoștințele de limba rusă. Avem chiar monitori care vorbesc această limba. Per persoană, ora este 120 de lei. Nu avem tarife preferențiale dacă sunt turiști români, moldoveni sau de alte naționalități”.

Majoritatea turiștilor din Republica Moldova preferă să se cazeze la pensiuni și vile. Tarifele sunt cu 15% mai mici decât în perioada Crăciunului sărbătorit de români.

Nu toată lumea a optat pentru pachete cu cina de Crăciun inclusă. La un anumit hotel, de pildă, o treime dintre turiști sunt de peste Prut și au doar micul dejun.

O noapte de cazare costă 100 de euro.

Gabriel Roșca, reprezentant hotel: „S-a schimbat structura turistului din Moldova, acum 10 ani de zile erau mese cu purcei de lapte și mese comnadate înainte, acum profilul lor este altul, nu mănâncă foarte mult în restaurant, preferă mai mult mâncarea pe pârtie”.

Elena Chirilov, turistă din Republica Moldova: „Am văzut câteva poze la orășenii noștri din Moldova și sper să îi văd pe pârtie. Îi văd pe Instagram și mă chinui să îi văd și aici, poate îi întâlnesc”.

Marți, turiștii din Republica Moldova vor sărbători prima zi de Crăciun pe rit vechi.

Luni seară, în unele hoteluri, își va face apariția și Moș Crăciun.

Modifică setările cookies