Meribel: un sat cu mai multe partii decat toata Romania. Locul unde s-a frant o legenda a sportului

Meribel: una dintre cele mai spectaculoase statiuni de ski din Europa, cu partii de ski care incep la 3.000 m altitudine si coboara pana la 1400 de metri.

In inima Alpilor francezi, Meribel are o istorie de aproape 8 decenii, insa niciodata nu a fost atat de faimoasa ca acum, din cauza accidentului lui Michael Schumacher. Statiunea a fost creata in perioada interbelica de Peter Lindsay, un scotian care cauta un loc potrivit pentru practicarea sporturilor de iarna, dar voia sa evite Germania si Austria, controlate pe atunci de regimuri naziste.

Lindsay s-a indragostit de acest loc, pe atunci satucul de munte Les Allues si a angajat unul dintre cei mai buni arhitecti din Europa acelor vremuri pentru a concepe statiunea Meribel. Aceasta a fost construita in stilul traditional al arhitecturii din regiunea Savoia, la granita intre Franta si Italia.

Din cauza razboiului, Meribel a fost gata abia la sfarsitul anilor ’40, dar pana in ziua de azi s-a extins ajungand la 40.000 de locuri de cazare, incluzand un hotel de 5 stele. In 1992, Meribel a fost de altfel gazda probelor de hochei si schi alpin feminin in cadrul Jocurilor Olimpice de Iarna si gazduieste permanent competitii nationale si internationale de schi, dar si alte sporturi de iarna.



Meribel face parte, de altfel, dintr-unul din cele mai mari domenii schiabile din lume – “Les Trois Vallees”. Acesta totalizeaza 600 de kilometri de partii de schi, dintre care aproape o treime se afla in Meribel. Statisticile sunt impresionante: statiunea se lauda cu 15 telecabine, 19 telescaune – dintre care unul cu 8 scaune - si 14 teleschiuri care pot transporta peste 75.000 de persoane pe ora. Acestea deservesc 76 de partii de schi si 4 partii de schi fond. In total, Meribel are aproape 175 de kilometri de partii, mai mult decat tot domeniul schiabil din Romania.

Cu toate acestea, potrivit directorului statiunii, accidentul lui Michael Schumacher a avut loc in afara partiei. Campionul german se pare ca era indragostit de aceasta statiune de schi, unde si-a cumparat o cabana si petrecea constant sarbatorile de iarna. Dotarile excelente ale statiunii sunt motivul pentru care Schumacher a supravietuit accidentului.

Meribel are un mic aeroport dotat cu avioane utilitare si elicoptere, astfel ca fostul campion de Formula 1 a putut fi transportat de urgenta la un spital. Michael Schumacher nu este prima celebritate care cade victima pasiunii pentru ski. De-a lungul ultimelor decenii, accidentele de schi au curmat viata printului Friso de Orania-Nassau, fratele mai mic al regelui Olandei, actritei Natasha Richardson, sotia lui Liam Neeson, dar cantaretului si politicianul american Sonny Bono, fostul sot al lui Cher.

Modifică setările cookies