In padurile si muntii din Romania traiesc animale salbatice pe cale de disparitie in Europa. Cat costa "vanatoarea" de urme

Padurile Romaniei ofera peisaje superbe, iar in muntii nostri traiesc animale care in Europa sunt pe cale de disparitie.

Tocmai din acest motiv, zonele salbatice pot fi exploatate si altfel decat prin taierea copacilor sau vanatori.

Excursiile cu ghizi specializati, care sa le arate vizitatorilor urmele salbaticiunilor, sunt profitabile si foarte apreciate de cei pasionati de natura.

Ghidul, pe malul raului: "Urma unei copci mai vechi a inghetat, locul pe undre vidra iesea, era drumul ei si probabil ca intra in apa mai jos si aici sunt lasaturile, excrementele si e o imagine clara de excremente de vidra"

Vidrele au disparut aproape complet din valea superiora a Dambovitei. Acum insa de cand zona este administrata de o fundatie de conservare a mediului au revenit.

Laviniu Terciu, ranger la Fundatia Conservation Carpathia: "Populatiade animale salbatice a inceput sa-si revina in ultimul timp, din cauza braconajului au fost distruse in perioada 2000 - 2010"

Din urmele lasate pe zapada, se poate observa ca a crescut si numarul cerbilor, al vulpilor si al lupilor. In cadrul excursiilor organizate, turistii afla cum sa deosebeasca de pilda urmele de ras.

Ghid: "In fata la gheare are niste smocuri de par si el cand merge lasa niste urme de zici ca isi taraie picioarele pe jos, uite ca se vede aici"

Tot mai multi turisti sunt interesati de asfel de vanatori de urme, mai ales ca afla tot felul de informatii despre salbaticiuni.

Ghid: "Parul de caprior mereu il vezi ca este gol pe interior ca sa-l izoleze mai bine"

Cei care vin in zona vad si taierile masive, multe dintre ele ilegale care au distrus mare parte din habitate.

Ghid: "In acesta zona sunt urmarile taierilor excesive, necontrolate care au avut loc cu ani in urma, padurile sunt dezgolite"

Vizitatorii afla insa si despre plantari de puieti sau lucrari pentru combaterea eroziunii.

Turisti: "Trebuie sa incercam si ceva ce nu am mai facut pana acuma si daca totul are o conotatie pozitiva trebuie sa participam"

Emil Ceh, director in cadrul Fundatiei Conservation Carpathia: "Vrem sa dam un exemplu ca padurea poate fi utilizata intr-un alt mod decat prin taiere. Noi promovam afacerile verzi, activitatile durabile. Care sa ofere si localnicilor o alternativa"

Vanatoarea de urme dureaza de obicei o zi iar traseele parcurse au o dificultate mica asa ca pot participa si copii. Tariful este de 70 de lei de persoana.
 

Modifică setările cookies