Washington Post: Jocurile Olimpice de la Soci, un act distrugator de grandoare al lui Putin

Washington Post numeste Jocurile Olimpice un "act distrugator de grandoare al lui Putin" intr-un material dur si critic, in care compara aceasta editie a Olimpiadei de Iarna cu o farsa.

Sutele de plangeri in legatura cu problemele jenante de cazare ale presei si sportivilor ajunsi la Soci cad intr-un abis intre spectacolul global si populatia defavorizata sustine publicatia Washington Post.

"Uratul si frumosul coexista la Jocurile de la Soci. Oricine crede ca ce se intampla aici este comparabil cu excesul altor evenimente sportive, pur si simplu, nu a experimentat pe propria piele aceste Jocuri Olimpice. Acest colos de 51 de miliarde de dolari este un act distructiv de grandoare care ameninta sa ne faca pe toti complici la aceasta crima si in acelasi timp tematori si intimidati", sustine prestigioasa publicatie americana.

Jurnalistii americani compara partial Jocurile de la Soci cu "satele Potemkin", asa numitele sate mobile, de fatada, prin care Rusia sa straduia sa arata Europei si demnitarilor straini, veniti in vizita, la finalul secolului XVIII-lea, ca satenii sunt multumiti si ca tara e mult mai puternica si prospera decat se credea.

Satele inventate de maresalul Potemkin erau mutate peste noapte in timpul vizitei occidentalilor, de-alungul Niprului, afisand in fata europenilor aceiasi tarani bucurosi, avuti si mandri.  

Jocurile nu sunt doar o farsa, ci si un furt, acuza sursa citata. "Potrivit criticilor lui Vladimir Putin, 30 de miliarde de dolari au disparut, bani care nu au intrat in hoteluri unde mochetele arata de parca sunt luate din birouri vechi. In mare parte banii au fost folositi pentru a construi structuri imense, inutile, care iti taie respiratia si care au coloane atat de inalte incat ii fac pe vizitatori sa se simta mici. Asta e in realitate scopul, sa ii faca pe cetatenii obisnuiti sa se teama, neputinciosi, in fata puterii noului stat rus" mai comenteaza publicatia.

"Asistam la cele mai problematice si complicate Jocuri Olimpice din timpurile noastre", mai considera americanii, adaugand ca Olimpiada de Iarna se afla sub "semnul opresiei, temerilor, revoltelor si atacurilor asupra comunitatii gay".

Modifică setările cookies