"Mama Rusia a patinat in viteza prin propria istorie". Cum comenteaza presa internationala ceremonia de la Soci

Impresionanta ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice, ce a durat vineri seara aproape trei ore, si avut ca subiect principal istoria si cultura Rusiei este astazi comentata pe larg de marile publicatii si televiziuni din intreaga lume.

"Cu focuri de artificii si o fetita zburatoare, Rusia a dat startul ceremoniei de la Soci, cele mai scumpe jocuri olimpice din istorie" a scris CNN, apreciind show-ul drept unul "stralucitor".

Tema ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice a fost "Visele Rusiei", iar show-ul a fost deschis de o fetita numita Lubov (dragoste), care a ghidat publicul, plutind si cantand, prin locurile reprezentative ale Rusiei si traditiile acestei tari, o calatorie "de mii de ani" ce a aratat diversitatea tarii ce se intinde pe noua fusuri orare si are o populatie de 114 milioane de locuitori.

Britanicii de la The Guardian au comentat si ei startul "impresionat" al Jocurilor Olimpice: "Vladimir Putin a zambit in fata unei prezentari elegante si suprarealiste a istoriei Rusiei, la Soci. Ceremonia de deschidere a fost sub semnul nationalismului, insa a creat o viziune utopica a istoriei."

"O realizare mareata a Rusiei lui Vladimir Putin a inceput vineri cu sarbatorirea trecutului grandios si cu speranta pentru un viitor glorios" a relatat AP, reluand mesajul vedetei ruse Yana Churikova - "Bine ati venit in centrul universului".

"Un patinaj epic in viteza al Mamei Rusia prin propria istorie" - asa a descris Washington Post ceremonia de deschidere de la Soci pe care a numit-o mare, impresionanata, dar si plictisitoare si plina de clisee. "Felicitari, Rusia! Prin magia showbizului ai facut ca istoria ta sa arate ca a tuturor" au mai adaugat acestia.

"Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpce - o fanfara pentru o Rusie reinventata" a notat New York Times.

"Cu o extravaganta care a pornit de la profunzimea muzicii clasice si a baletului, a traversat cea mai mare expansiune geopolitica, a ajuns in spatiul cosmic si trecut in revista milenii de istorie, de la maretia armatei tarilor la monumentalismul sovietic, Rusia si-a transformat in realitate aspiratiile Olimpiadei de Iarna. Dupa 7 ani in care au construit acest moment  - deschiderea celor considerate a fi cele mai scumpe Jocuri Olimpice din istorie - mesajul ceremoniei extravagante a fost unul simplu: Rusia s-a intors in stil mare", au mai notat acestia.

"Jocurile Olimpice au sarbatorit in deschidere o Rusie eterna" a titrat si ziarul Le Figaro, sustinand ca regizorul spectacolului, Konstantin Ernst, a avut "ambitia de a prezenta o Rusie autentica, si nu una denaturata de propaganda si Razboiul Rece."

Modifică setările cookies