Jocurile Olimpice de la Soci, cele mai tari momente de la deschidere. Televiziunea rusa a ascuns eroarea cercurilor olimpice. GALERIE FOTO

Magnifica, stralucitoare si aproape fara cusur, asa a fost impresionanta ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci. Singurul moment care a umbrit festivitatea a fost cand unul dintre cele 5 cercuri olimpice nu s-a aprins.

Telespectatorii care au privit show-ul de-acasa nu au sesizat nimic, pentru ca televiziunea nationala a "remediat" din butoane defectiunea. Televiziunea de stat din Rusia, Rossiya 1 care transmitea spectacolul cu o intarziere de cateva secunde, a inlocuit imaginile cu pricina cu altele din timpul repetitiilor cand totul a mers perfect.

"Este o greseala, insa nu o umilinta" a declarat Konstantin Ernst, unul dintre liderii echipei de organizare a ceremoniei de deschidere.

Dupa luni de zile in care dramele politice si controversele au umbrit asteptarile legate de Jocurile de la Sochi,  ceremonia de aseara a facut tot posibilul sa le risipeasca.

Spectacolul de doua ore a avut in centru trecutul mandru al tarii gazda, ilustrat de mii de artisti prin coregrafii impresionante, cantece, numere acrobatice si efecte pirotehnice. Realizatorii au vrut sa condenseze in 60 de minute, momentele importante ale culturii si ale tumultuoasei istorii a Rusiei.  

"Tranzitia s-a facut cu ajutorul alfabetului chirilic. Fiecare litera reprezenta o personalitate istorica sau un eveniment petrecut in istoria bogata a tarii", a declarat Ian Lee, corespondentul CNN la Soci.

Pe langa miile de artisti, din "distributie" n-au lipsit vedetele autohtone precum fotomodelul Iryna Shaik, iubita fotbalistului Cristiano Ronaldo, aflata in fruntea delegatiei de sportivi rusi, si jucatoarea de tenis Maria Sharapova, care a adus pe stadion torta olimpica.  Flacara a fost aprinsa nu de presupusa iubita a lui Putin, cum se zvonea, ci de doi campioni, hocheistul Vladislav Tretiak si patinatoarea Irina Rodnina.

Spectacolul a cucerit publicul suficient cat sa nu comenteze prea aspru faptul ca s-au aprins doar patru din cele cinci cercuri olimpice.

"In ceea ce priveste cercurile... cred ca a fost un spectacol grozav. Unele televiziuni au decis sa trasmita o varianta, altele pe cealalta. Dar a fost un spectacol fantastic", a declarat Marc Adams, purtatorul de cuvant al Comitetului Olimpic International.

Now leading HuffPost: RUSSIAN TV DOCTORS OPENING CEREMONY! http://t.co/mnRNeHS6KO pic.twitter.com/WSn9jD8xWF

Regizorul show-ului George Tsypin a sustinut ca greseala  care a facut sa apara doar 4 cercuri olimpice i-a apartinut unui manager care se ocupa de controlul coreografiei.

Flacara olimpica a fost aprinsa nu de presupusa iubita a lui Putin, cum se zvonea, ci de Vladislav Tretiak si Irina Rodnina.

O alta teama a rusilor s-a adeverit vineri seara. Un caine fara stapan a intrat in timpul ceremoniei de deschidere pe stadion, fiind fotografiat de jurnalistii americani si de cei de la RIA Novosti.


Unul dintre cele mai reusite momente a fost insa cel oferit de prestatia corului Ministerului de Interne din Rusia. Membrii sai au cantat hitul "Get Lucky" al celor de la Daft Punk.

Cat priveste defilarea sportivilor, nemtii au atras toate privirile cu costumelor lor in culorile curcubeului prin care si-au manifestat solidaritatea fata de comunitatea gay. Un moment mai nefericit a fost oferit de un sportiv din delegatia Austriei care a cazut pe burta in timpul paradei de pe stadion.



Departe de fastul de la Soci, 10 activisti pentru drepturile homosexualilor au fost arestati in timp ce protestau langa Kremlin fata de o lege care ii discrimineaza. Alti patru au fost arestati la Sankt Petersburg.


 

Jocurile Olimpice de la Soci. Cele mai importante momente ale ceremoniei de deschidere

Rusia, si mai ales presedintele Vladimir Putin, au promis ca ceremonia de deschidere sa fie la inaltimea celor 50 de miliarde de dolari, cheltuite pentru organizarea, celui mai important eveniment gazduit de rusi, de la destramarea Uniunii Sovietice.

Grecii au deschis la Soci defilarea celor 88 de delegatii participante la competitie, intre care si cea a Romaniei, formata din 24 de sportivi.Spectacolul a fost  privit din tribune, de 40 de mii de spectatori, printre care si numerosi lideri straini, cum ar fi presedintele Chinei, premierul turc, sau secretarul general al ONU.

Insa Barack Obama, David Cameron ori Francois Hollande, au refuzat sa participe la ceremonie, probabil din cauza nerespectarii drepturilor omului in Rusia, sustin unii comentatori.

Onoarea de a interpreta imnul Olimpic a revenit divei Anna Netrebko, una dintre cele mai in voga soprane ale lumii.



Spectacolul a avut in centru trecutul mandru al natiunii gazda. Epopeea rusa a fost impartita in trei acte: Rusia medievala, Imperiul, apoi secolul al 20-lea.

Scenele au fost reprezentate cu impresionante efecte pirotehnice si cu mii de figuranti in costume sclipitoare. Repetitiile au lasat sa se auda un nivel sonor ridicat. Fireste, Corurile Armatei Rosii nu au lipsit din distributia show-lui.



Costumele purtate de sportivi au starnit si ele mare interes. Cele germane sunt impodobite luxuriant si extravagante, iar cele americane sunt inspirate de sarbatoarea Craciunului.

Organizatorii Olimpiadei au suferit un prim moment stanjenitor chiar la deschiderea de pe stadionul Fist. Coreografia care trebuia incheiata cu afisarea cercurilor olimpice a esuat dupa ce unul dintre cei cinci fulgi de zapada nu si-a schimbat forma.

 

Ceremonia de deschidere de aproximativ doua ore si jumatate, un show ce reprezenta "cartea de vizita" a Rusiei, a fost o calatorie in istorie, in care au fost celebrate opt perioade istorice si elemente importante ale culturii ruse.

Epopeea rusa a fost impartita in trei acte: Rusia medievala, Imperiul, apoi secolul XX. Au fost aduse omagii oraselor Kostroma, varf de lance al rezistentei in fata invaziilor mongole si tatare, Sankt Petersburg si Moscova, lui Petru cel Mare si avangardei artistice de la debutul secoului XX, ce i-a avut in prim-plan pe Kazmir Malevici si Serghei Eisenstein. Fara a fi uitate balurile imperiale si Reconstructia.

Scenele au fost prezentate celor 40.000 de spectatori cu impresionante efecte pirotehnice si cu figuranti in costume sclipitoare.

Ceremonia de incepere a JO s-a incheiat, dupa aprinderea flacarii olimpice la stadionul Fist

Ceremonia de incepere a JO de la Soci s-a incheiat, dupa un spectacol ce a durat aproximativ doua ore si 45 de minute.

Torta olimpica a fost adusa in arena Fist de jucatoarea de tenis Maria Sarapova.

Aceasta i-a inmanat torta atletei Elena Isinbaieva, care i-a dat-o triplului campion olimpic la lupte greco-romane Aleksandr Karelin. Torta a fost preluata apoi de campioana olimpica la gimnastica ritmica in 2004 Alina Kabaieva, de tripla campioana olimpica la patinaj artistic Irina Rodnina si, la final, de triplul campion olimpic la hochei pe gheata Vladislav Tretiak. Acesta din urma a purtat torta pe o distanta de aproape o suta de metri. La finalul parcursului, el si Irina Rodnina au tinut torta impreuna si au aprins flacara olimpica de la stadionul de la Soci. Aprinderea tortei a declansat si un impresionant foc de artificii, moment care a incheiat ceremonia de deschidere a JO.

Delegatia Romaniei la festivitatea de deschidere a JO de la Soci

Sportivii romani au defilat pe Stadionul Fist din Soci, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarna, in frunte cu biatlonista Eva Tofalvi, portdrapelul Romaniei.

Romanii au fost sustinuti din tribune de premierul Victor Ponta si sotia sa, Daciana Sarbu.

Prima natiune care a defilat a fost, conform traditiei, Grecia, care a avut-o purtator de drapel pe schioarea Panagiota Tsakiri.
 


 

Soci, cea mai scumpa Olimpiada organizata vreodata

Jocurile Olimpice de iarna de la Soci ar fi costat 51 de miliarde de dolari, adica cele mai scumpe Olimpiade organizate vreodata, insa, in ciudata acestui lucru, infrastructura si industria hoteliera nu par a fi gata pentru un eveniment de o asemenea amplitudine.

Jocurile Olimpice
de iarna au fost centrul tuturor discutiilor din Rusia in ultima vreme, de la remarcile homofobe ale presedintelui Vladimir Putin si pana la amenintarile teroriste ale musulmanilor din Caucaz.

Pentru a se asigura ca proprii cetateni vor putea fi evacuati rapid, in cazul unui incident nefericit, Statele Unite au trimis doua nave de razboi in apropiere de Soci, orasul care gazduieste Olimpiada de iarna.

Jurnalistii prezenti la Soci pentru Jocurile Olimpice de iarna s-au plans de calitatea hotelurilor si de faptul ca autoritatile ruse au fost luate pe nepregatite.

Olimpiada de iarna a atras numeroase amenintari teroriste, Barack Obama spunand ca Rusia are in fata o provocare uriasa, in ceea ce priveste asigurarea securitatii.

Olimpiada de iarna 2014 de la Soci se desfasoara in perioada 7-23 februarie. Google a sarbatorit iminentul debut al Olimpiadei de iarna prin Carta Jocurilor Olimpice.

 

Sursa foto: Getty/ Mediafax

Modifică setările cookies