CARTA JOCURILOR OLIMPICE. GOOGLE militeaza pentru drepturile persoanelor gay printr-un DOODLE dedicat Jocurilor Olimpice, vizibil si in Rusia

CARTA JOCURILOR OLIMPICE. Simbolul comunitatii gay, steagul curcubeu, este folosit de GOOGLE in noul DOODLE dedicat Jocurilor Olimpice de la Soci. Acest DOODLE este vizibil in toata lumea, inclusiv in Rusia, tara framantata de prostetele impotriva legislatiei anti-gay.

CARTA JOCURILOR OLIMPICE. Potrivit The Guardian, GOOGLE transmiste un mesaj dezaprobator Rusiei, in care legislatia incrimineaza homosexualitatea. 

GOOGLE si-a modificat, vineri, logoul pentru a marca debutul Jocurilor Olimpice de la Soci. Noul logo prezinta sase imagini stilizate ale unor sporturi de iarna, probe ale acestui eveniment sportiv. Imaginile sportivilor sunt imprimate pe fondul steagului in culorile curcubeului, care este un simbol al comunitatii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali si transsexuali). 

De asemenea, pe motorul de cautare al Google a fost publicat un text din CARTA JOCURILOR OLIMPICE: "A practica sport este un drept al omului. Fiecare individ trebuie sa aiba posibilitatea de a face sport, fara discriminari de orice fel si in spiritul Jocurilor Olimpice, care inseamna intelegere reciproca in spiritul prieteniei, al solidaritatii si al fair play-ului".  Noul logo al GOOGLE este vizibil la nivel international, inclusiv in Rusia, tara care organizeaza in acest an Jocurile Olimpice de iarna, dar care s-a si confruntat cu numeroase proteste de-a lungul timpului din cauza legislatiei sale anti-gay. 

Astfel, peste 200 de scriitori renumiti, printre care Salman Rushdie si Margaret Atwood, au semnat o scrisoare deschisa, publicata joi in The Guardian, pentru a denunta legislatia din Rusia ce incrimineaza blasfemia si homosexualitatea, in ajunul deschiderii Olimpiadei de iarna de la Soci.  "O democratie sanatoasa trebuie sa asculte vocile independente ale tuturor cetatenilor sai; comunitatea internationala trebuie sa auda si sa fie imbogatita de diversitatea opiniilor din Rusia", se spune in aceasta scrisoare semnata de peste 200 de scriitori din 30 de tari diferite, printre care patru laureati cu premiul Nobel pentru literatura - Günter Grass, Wole Soyinka, Elfriede Jelinek si Orhan Pamuk. 

Legea promulgata in iunie 2013 de presedintele Rusiei, Vladimir Putin, care pedepseste cu amenda si inchisoare "propaganda" homosexuala in fata minorilor, a suscitat critici vehemente, mai ales in Occident.  Miercuri, in timp ce flacara olimpica sosea la Soci, ONG-ul de aparare a drepturilor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali si transsexuali) All Out a organizat manifestatii in 19 orase din toata lumea, de la New York, Melbourne pana la Paris si Sankt Petersburg, indemnand sponsorii Jocurilor Olimpice sa "rupa tacerea fata de legile anti-gay din Rusia". 

In timpul discursului pe care l-a tinut marti la Soci, presedintele Comitetului International Olimpic (CIO), Thomas Bach, a declarat ca toata lumea ar trebui sa lupte impotriva "discriminarilor pe baza (...) orientarii sexuale sau a prejudecatilor de orice natura".  Cu toate acestea, sportul nu ar trebui sa fie "o tribuna pentru disidentele politice sau pentru incercarile de a aduce in discutie motive de contestare politica interna sau externa", a precizat Thomas Bach. 

Cea de-a XXII-a editie a Jocurilor Olimpice de iarna debuteaza oficial vineri la Soci si se va incheia pe 24 februarie.  Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci va avea loc vineri, de la ora 18.14, pe Stadionul Fist. Secretul invaluie de obicei detaliile privind ceremonia de deschidere a unei editii a JO, iar Soci nu se abate de la regula, insa s-a putut afla ca evenimentul de vineri, de pe Stadionul Fist, va fi centrat pe istoria si pe cultura Rusiei, cu puternice conotatii politice si diplomatice.

Modifică setările cookies