Zece reguli de baza pe care trebuie sa le respecti pe partie. Cum se procedeaza in caz de accident

Siguranta pe partie tine in mare parte de comportamentul celor care se dau cu schiurile sau cu placa. Pentru a avea o vacanta reusita si lipsita de incidente, trebuie sa respecti zece reguli de baza.

Accidente au loc zilnic pe partia de schi, fie ca sunt minore sau au urmari grave. Asa cum sunt reguli de eticheta la restaurant, la teatru sau pe litoral, la fel exista o serie de reguli de baza si pe partia de schi.

Acestea trebuie respectate atat de schiori, cat si de snowboarderi sau cei care se dau cu sania, tocmai pentru siguranta lor si a celorlalti aflati pe partie.

Acest set de reguli a fost stabilit in anul 2002, de catre Federatia Internationala de Schi, si se refera la viteza, directie, depasiri, opriri in panta si, nu in ultimul rand, la ajutorul in caz de accidente.

Cuprinde de asemenea si un cod de bune maniere, de care schiorii trebuie sa tina cont in lifturile, gondolele ori telecabinele care asigura legaturile intre oras si partii.

Chiar daca este un sport individual, schiul implica si o colaborare cu ceilalti aflati pe partie. De aceea, sunt foarte importante aceste notiuni de baza, iar scoala de schi austriaca este celebra in toata lumea pentru tehnica instructorilor si accentul pus pe siguranta pe partie. Austria are peste 600 de scoli de schi si aproximativ 15.000 instructori”, spune Michael Haubiz, instructor de schi, snowboard si snowbike.

Iata regulile de aur pe care trebuie sa le respecti pe partie, daca vrei ca vacanta la schi sa fie una cat mai relaxanta si lipsita de incidente neplacute:

1.Prima regula esentiala se refera la respectul fata de ceilalti schiori si snowboarderi de pe partie. Astfel, este esential ca toti sa ne comportam in asa fel incat sa nu ne punem in pericol nici pe noi, dar nici pe ceilalti, iar acest lucru este valabil si pentru echipamentul sportiv.

2. Viteza este cel de-al doilea lucru de care trebuie sa tinem cont cand suntem pe partie. Fie ca ne dam cu schiurile, fie ca ne dam cu placa, trebuie sa ne adaptam viteza in primul rand in functie de nivelul de pregatire, incepator sau avansat, dar si in functie de cum se prezinta partia, de gradul de dificultate a acesteia si de cat de aglomerata este.

3. Tot in functie de nivelul de pregatire trebuie sa ne alegem si ruta (traseul) pe partie, astfel incat sa nu ii incomodam sau sa ii punem in pericol pe cei din fata noastra. Astfel, daca alegem trasee de schi fond, este bine sa ne pozitionam cat mai in dreapta si sa le lasam loc celor mai rapizi.

4. O alta regula se refera la depasirea pe partie. Sunt premise depasirile in ambele sensuri, insa trebuie pastrata o distanta fata de ceilalti care sa le permita suficient spatiu pentru a face orice miscare, fie ca este vorba de miscari previzibile sau involuntare.

5. In ceea ce priveste intrarea, pornirea sau oprirea pe partie, trebuie sa fim atenti la fiecare manevra pe care o facem. Astfel, trebuie sa ne asiguram inainte a porni in cursa, pentru a nu-i lua prin surprindere pe ceilalti, ceea ce ar putea provoca un accident. In ceea ce priveste partiile care au portiuni speciale pentru snowboard, unde se pot executa diferite manevre, trebuie sa fim atenti la sariturile si intoarcerile rapide, care trebuie facute numai atunci cand suntem siguri ca nu lovim pe nimeni.

6. Oprirea pe partie este interzisa in zonele inguste sau acolo unde vizibilitatea este redusa. Daca am cazut, fie ca suntem pe schiuri sau pe placa, trebuie sa ne deplasam cat mai depede din acel loc, iar daca vrem doar sa ne odihnim sau sa asteptam pe cineva, in niciun caz nu trebuie sa ne oprim in mijlocul partiei, pentru a nu-i incomoda pe ceilalti.

7. Urcarea sau coborarea pe jos (fara schiuri) se face exclusiv pe marginea partiei.

8. Asa cum trebuie respectate semnele si indicatoarele pe sosea, la fel trebuie sa tinem cont de ele si pe partia de schi. Este valabil atat pentru cei care practica sporturile de iarna, cat si pentru personalul de ingrijire.

9. O regula extreme de importanta se refera la ajutorul acordat in cazul unui accident. Oricine are datoria de a acorda ajutor celor care au nevoie, iar neglijarea acestui lucru se pedepseste prin lege. Schiurile trebuie asezate in pozitie verticala, incrucisate, semnalizand astfel si celorlalti schiori ca zona respectiva trebuie ocolita. Persoanele grav ranite nu trebuie miscate din pozitia in care sunt, iar serviciul salvamont trebuie anuntat cat mai repede. De aceea, este bine sa notam numarul de telefon al salvamontului.

10. La fel de importanta este identificarea, mai ales in cazul unui accident. Orice schior, snowboarder sau martor, fie ca este responsabil sau nu pentru vreun incident pe partie, trebuie sa se identifice cu datele personale (numele complet si adresa) in fata organelor abilitate.

Nu trebuie sa uitam nici de regulile care privesc echipamentul (casca fiind un accesoriu obligatoriu), dar si curatenia care trebuie pastrata ca in alte locuri publice. Mai mult decat atat, bunele maniere nu trebuie sa lipseasca nici de pe partie (daca din greseala ai lovit alt schior, sa ii ceri scuze si il ajuti sa se ridice in caz ca a cazut), dar nici atunci cand stai la rand la telecabina, teleferic sau orice alt sistem de urcare, unde trebuie sa iti pastrezi calmul si sa fii atent sa nu calci pe schiurile altor persoane.

Modifică setările cookies