Topul celor mai tari statiuni de schi din lume. Locul unde masinile sunt strict interzise

Asa cum a crescut numarul celor care abia asteapta vacanta de iarna ca sa schieze, asa s-au inmultit si statiunile de schi din Europa si cele mai indepartate colturi ale lumii. Impatimitii sporturilor de iarna cu siguranta au de unde alege.

Val Thorens – “Oscarul” pe 2013 pentru cea mai buna statiune de schi din lume

Cu mai mult de 600 km de partii, dintre care 99% situate la peste 2.000 m altitudine, statiunea franceza Val Thorens i-a cucerit anul acesta nu doar pe schiori, ci si pe membrii juriului care acorda “Oscarurile” in industria turistica.

Partiile de schi si snowboard pe toate gusturile, dar si alte activitati care te pot relaxa in vacanta, cum ar fi bowlingul sau concertele, parapanta, plimbarile cu snowmobilul sau saniusul, precum si Ghetarul Peclet, sunt doar o parte din atuurile francezilor. Asta fara a mai pune la socoteala peisajul de 5 stele al statiunii Val Thrones, datorita asezarii sale la cea mai mare altitudine din Europa

Parte integranta din cel mai mare domeniu de schi din lume, “3 Vallees” (3 Vai), Val Thrones ofera posibilitatea de a schia 8 luni pe an pe cele 72 partii dotate cu 29 instalatii pe cablu.

Snowboarderii au si ei un motiv intemeiat sa aleaga statiunea franceza, un snowpark de exceptie, in vreme ce copiii au si ei parte de partii speciale pentru ei (exista chiar si gradinite de schi).

Si, cum Val Thrones este o statiune fara masini, mai toate pensiunile si hotelurile se afla la baza partiilor, iar cele aproximativ 100 de baruri si restaurante sunt locul ideal sa te incalzesti dupa o zi intreaga petrecuta pe partie.

 

Whitefish , Montana - cea mai buna alegere pentru familii sau grupuri de schiori

Te atrage ideea unei vacante departe de Europa? Ei bine, Whitefish, un vechi oras forestier, te asteapta in apropierea Parcului National Glacier cu partii unice, cazare de inalta clasa, restaurante cu mancare buna si ieftina, localuri in care te poti relaxa dupa o zi pe partie, dar si destule locuri pentru shopping.

Cunoscuta si ca Big Mountain, localitatea s-a transformat intr-o statiune de schi acum mai mult de o jumatate de secol si astazi nu este doar un loc potrivit pentru cei care prefera linistea, ci si locul ideal pentru impatimitii sporturilor de iarna.

Partiile, fie ca sunt late, lungi, abrupte sau accidentale, nu sunt deloc aglomerate si tocmai de aceea statiunea din Montana este preferata de tot mai multa lume. Aici e loc si pentru incepatori, dar si pentru cei mai avansati care vor sa-si etaleze in voie abititatile de schiori. 

Mai mult decat atat, un roller coaster face deliciul schiorilor si snowboarderilor care gasesc aici vacanta de 5 stele mult visata.

 

Kitzbühel, Austria – Locul preferat de cuplurile de schiori intermediari, cu gusturi sofisticate

Cine nu si-ar dori sa se refaca la finalul unui an intr-un sat mediaval, unde sa aiba ocazia sa se relaxeze in liniste, dar sa si poata schia in voie toata ziua? Ei bine, orasul Kitzbühel, din regiunea Tirol din Austria, comparata de unii cu o ciocolata, gazduieste unele dintre cele mai bune partii de schi din Alpi, in special pentru cei care nu vor sa riste, ci se declara schiori de nivel intermediar.

Una dintre cele mai renumite si mai frumoase statiuni montane austriece, cu altitudini de pana la 2000 m si 148 km de partie, cu centru romantic „crosetat” cu stradute inguste, sanii trase de cai si multe baruri sic, ofera tot ce isi poate dori un pasionat de schi in vacanta de iarna. 

Statiunea este conectata la partie cu ajutorul unei gondole care pleaca direct din oras si ofera posibilitatea de a vizita si satele din  vecinatate, mancarurile specifice delicioase, servite intr-un cadru istoric in cabanele montane in stil traditional, care se amesteca cu gust cu hotelurile de lux

Petrecerile de seara sau vizitele la muzeu sunt motivele pentru care multe cupluri aleg aceasta statiunea cosmopolita pentru vacanta de iarna. Mai mult decat atat, partia de aici este considerat ca fiind una dintre cele mai dure competitii de coborare in Cupa Mondiala.

 

Zermatt, Elvetia –  Partii care par ca nu se mai termina, situate intr-un peisaj de basm

Fie ca vrei sa schiezi sau sa te dai cu placa, Elvetia este tara in care gasesti sigur o statiune pe placul tau. Insa dintre toate orasele de schi clasice, Zermatt este considerat bijuteria coroanei.

Pentru multi, aceasta este statiunea de schi care iti taie rasuflarea datorita privelistilor spectaculoase. Desi este inconjurata de mai multe varfuri care te duc cu gandul la ghetarii din polul indepartat, cel care face legea aici este Matterhorn, unul dintre cei mai frumosi munti din lume. 

Partiile spectaculoase, stilul cladirilor, calmul, curatenia, punctualitatea cu care doar elvetienii se pot lauda, combinatia dintre rustic si lux de 5 stele, cele trei zone de schi accesibile direct din oras, dar si cele doua partii aflate chiar la granita cu Italia sunt tot atatea motive pentru care Zermatt este pe cat de atractiva, pe atat de preferata de iubitorii sporturilor de iarna.

Legaturile dintre oras si partii sunt asigurate de funicular, telecabina, chiar si lifturi, iar ceea ce nu multa lume stie este ca Zermatt este un loc minunat si pentru montain bike.

Probabil cel mai bun mod de a ajunge la Zermatt este cu trenul, din moment ce nu poti folosi masina odata ce ai ajuns acolo, iar trenurile circula aproximativ la fiecare ora. Ai doua orase prin care poti face legatura cu Geneva, Zurich si Basel.

 

Chamonix, Franta – adrenalina la maximum in locul de nastere al schiului extrem

Situat intr-o vale adanca, la umbra celui mai inalt varf din Alpi, Mont Blanc, orasul francez ofera la prima vedere un mediu de sat de munte clasic, plin de viata, cu alpinisti si grupuri de schiori agitati, care impanzesc pe stradutele pietruite.

Insa dincolo de farmecul montan al orasului, oferit de stradutele pietruite, Chamonix este o statiune populara pentru iubitorii sporturilor de iarna datorita celor 11 zone de schi, partii de "extreme skiing" si partii abrupte pentru snowboard. Astfel, daca iti place adrenalina si preferi partiile periculoase, aceasta este alegerea perfecta.

Chamonix are insa si alte lucruri de oferit. Viata de noapte este destul de agitata, pensiunile sunt luxoase, muzica live si vinul fiert nu lipsesc din baruri (cel mai popular local este decorat cu o colectie extraordinara de schiuri vechi), iar daca nu te atrag nici partiile nici ghetarii care ofera o imagine de basm sau vrei sa iei o pauza de schiat, mai sunt multe alte lucruri de facut aici, cum ar fi o vizita la Muzeul Alpine.

Paradisul pentru schiori si pasionatii de snowboard este la numai la o ora distanta de aeroportul din Geneva. Mai mult, din Chamonix se ajunge usor la Brevent (care are altitudinea de 2525 m), iar din Le Tour si Vallocirne se poate accesa zona de schi Balme. 

 

Cortina d'Ampezzo, Italia – La Dolce Vita pentru schiorii incepatori si intermediari

Daca francezii si austriecii par din multe puncte de vedere maestri cand vine vorba de staiunile montane, nici italienii nu se lasa ma prejos.

Datorita varfurilor cu aspect dramatic ale muntilor Dolomiti, care seamana cu niste catedrale si cu zone de schi parca pictate, Cortina, care este o statiune mica si luxoasa, in care esti cucerit de mancare buna si te poti relaxa la o “portie” de shopping, este considerata cea mai frumoasa destinatie de schi din lume.

Cu toate acestea, orasul italian nu este la fel de aglomerat ca alte locuri din Austria sau Franta, spre exemplu, deoarece in Cortina turistii sunt la fel de interesati de schi cum sunt si de activitatile de dupa.

Asa se face ca aici vin oameni care sunt schiori incepatori sau au un nivel intermediar, iar partiile sunt mai mult decat "aeristite", daca ne luam dupa standardele europene, astfel ca este un loc numai bun si pentru copiii care vor sa se dea cu sania.

Aici se gaseste si Enoteca Cortina Wine Bar, despre care se spune ca era locul preferat al scriitorului Ernest Hemingway, si tot pe aici si-a petrecut timpul Sylvester Stallone cand a filmat "Cliffhanger".

Daca ai bifat deja cele mai tari statiuni de schi din Europa, poate e momentul sa dai o fuga si in alte colturi mai indepartate. 

 

Fernie, British Columbia, Canada – "cea mai buna zapada" din Canada

Daca urasti partiile aglomerate, e bine sa stii ca statiunea sta foarte bine la acest capitol, astfel ca schiorii si snowboarderii, care prefera partiile abrupte, se simt in elementul lor aici.

Catunul minier a devenit astazi una dintre cele mai cochete statiuni de schi, cu restaurantele rustice si baruri cu muzica live, o galerie de arta in fosta statie de tren si, cel mai important, datorita celei considerata "cea mai buna zapada pentru schi si snowboard. 

 

Niseko, Japonia – patria schiului de noapte

Daca nu te-ai gandit pana acum, poti sa iei in calcul si varianta de a schia in Japonia. Aflati aproape de Siberia, muntii de pe insula japoneza Hokkaido sunt preferati de cei care adora sa schieze noaptea, luminile enorme fiind „specialitatea” casei in Niseko.

Padurile de mesteacan sunt locul ideal pentru cei carora le place sa se aventureze departe de schiorii si snowboarderii profesionisti.

 

Aspen, Colorado – cea mai populara statiune de schi din America de Nord 

Nimic nu se compara cu o vacanta intr-unul din putinele locuri care imbina vechiul si noul, traditionalul american si clasicul.

Cu patru zone de schi, Aspen este cea mai populara staiune de schi in randurile americanilor, locul unde staruri de cinema se amesteca si cu sportivii se amesteca printre oameni obisnuiti, atat pe partie, cat si in cafenele ori restaurante care fac din aceasta statiune cea mai sofisticata din afara Europei. 

Modifică setările cookies