Rulourile de zapada, misterul pentru care oamenii de stiinta nu au nicio explicatie

Li se spune “rulouri de zapada” si, desi pare greu de crezut, nu sunt facute de mana omului. Daca sunteti in vacanta la munte, ati putea intalni acest bizar fenomen al naturii chiar si in Romania

Rulourile de zapada” sau “covrigii de zapada” sunt un fenomen meteo extrem de rar, care apare atunci cand viscolul impinge la vale zapada iar aceasta se aduna intr-un rulou care tot creste pe masura ce aduna zapada. Gaura din mijloc are si ea o explicatie simpla: acolo este zapada stransa initial, care este mai moale si e luata usor de vant.

 

E nevoie insa de o combinatie extrem de speciala de zapada, vant, temperatura si umiditate pentru ca rulourile de zapada sa se formeze in natura, sustin savantii, care au diverse ipoteze. De pilda, pe pamant trebuie sa existe un strat de gheata, astfel incata zapada sa nu adere la sol, ci sa se adune in rulou. Deasupra ghetii trebuie sa fie un strat de zapada afanata, aproape de temperatura de topire a ghetii iar vantul trebuie sa fie suficient de puternic incat sa deplaseze zapada, dar si destul de slab incat sa nu o spulbere. In alte cazuri, cred specialistii, acestii covrigei de omat apar pe pantele muntilor sau dealurilor atunci cand zapda incepe sa alunece la vale pe un strat de gheata.

Oamenii de stiinta nu au totusi o explicatie clara pentru rulourile de gheata, desi fenomenul e studiat de ani de zile si a fost intalnit in toate colturile Pamantului unde exista zapada. Dar, cum rulourile sunt extrem de rare si de fragile, in majoritatea cazurilor trebuie sa le studieze pe baza fotografiilor facute de amatori. Asa incat, daca sunteti in vacanta la munte si vedeti asa ceva, va rugam sa le fotografiati si sa ne trimiteti si noua imaginile!

Modifică setările cookies