Ice diving, heli skiing sau speed flying. Topul sporturilor extreme la moda

Ce faci in vacanta de iarna daca nu schiezi si nu te dai cu placa? Iti poti etala talentul artistic pe patinoar. Dar de ce sa nu incerci ceva mai curajos, cum ar fi sa te dai cu zmeul pe zapada, sa faci o plimbare cu caiacul pe partie ori sa… zbori cu balonul!

Nu doar noutatile in materie de gadgeturi te pot surprinde, ci si cele mai noi activitati cu care turistii isi pot umple timpul in vacanta de iarna. Si cum nu mai incape nicio indoiala ca sporturile extreme sunt la moda in ultima vreme, exista nenumarate posibilitati de a te incarca cu adrenalina si a transforma o vacanta la munte obisnuita intr-una cu totul extrema. 

Astfel, in afara de schi, snowboarding sau turele cu snowmobilul, poti incerca hayaking, escaladari, scufundari in apele inghetate, plimbari cu caiacul pe munte sau sky diving.

 

Scufundari in gheata (ice diving)

Da, ai citit bine. Cum poti sa imbini mai bine pasiunea pentru scufundari, dragostea pentru iarna si dorinta de adrenalina decat printr-o portie de scufundari in apa inghetata. Doar pentru ca e iarna nu inseamna ca trebuie sa pui deoparte echipamentul tau de scafandru amator. Bea un ceai cald si incearca acest scuba diving, insa tine cont de faptul ca ai nevoie pentru asta o pregatire suplimentara deoarece e mult mai greu sa iesi la suprafata de sub un strat de gheata decat din apa cristalina a marii.  

Astfel, cei care practica ice diving-ul trebuie sa faca niste cursuri inainte si sa nu se aventureze in aceasta experienta singuri. Mai mult decat atat, in afara de echipamentul obisnuit, e nevoie de un ham special prin care trebuie sa fie conectati in permanenta de un alt scafandru de siguranta aflat la suprafata.

 

Polo pe zapada

Este o varianta putin modificata pentru sportul pe care il adora in special aristocratii britanici. Se joaca intr-o arena imprejmuita, plina de zapada, copitele cailor au un invelis special pentru o tractiune mai buna, iar mingea este de obicei mai mare si rosie pentru a fi vazuta mai bine pe zapada.

 

Speed Flying

Te-ai intrebat vreodata ce obtii cand combini schiul alpin cu zburatul? Fara nicio indoiala obtii mai multa adrenalina. Speed Flying – ul este numele unuia dintre cele mai extreme sporturi care aduce a schi combinat cu parapanta si care ofera senzatii de nedescris, spun cei care il practica. Pasionatii ajung cu ajutorul unui elicopter in varful muntelui de unde coboara pe schiuri si apoi isi iau zbourl. 

In cazul in care, atunci cand esti pe schiuri iti apare in cale un copac sau piatra, pur si simplu sari peste obstacol cu ajutorul parasutei. Viteza de zbor poate ajunge si la 100 de kilometri pe ora, atunci cand te afli peste varfuri de munte precum Mont Blanc, astfel ca, daca esti dependent de adrenalina, acest sport este sigur pentru tine.

 

Alpinism / escaladare pe gheata

Ti-e dor de catarari iarna si nu mai ai rabdare pana cand va vine vremea buna sa iesi la escaladt? Poti incerca alpinismul pe ziduri de gheata. Este insa mult mai dificil, deoarece nu stii cum va reactiona „terenul de joaca”, deoarece gheata se poate sparge usor si tot blocul de care esti agatat se poate rupe in bucati. Asta nu ii sperie ins ape cei mai pasionati de alpinism, care au la dispozitie tot felul de echipamente si instrumente de specialitate.

 

Curse pe... lopata

Bobul, punga sau colacul pentru incepatori. Daca vrei sa treci la nivelul urmator, ai nevoie de o lopata. Poate nu stii, dar acest sport a aparut in anii 1970, atunci când operatorii de teleschi cautau o modalitate mai rapida de a ajunge la baza partiei atunci cand telecabinele sau lifturile nu functionau. Azi, cursele pe lopeti au tot mai multi adepti, mai ales ca viteza pe care o poti atinge in timpul coborarii pe partie este destul de mare.

 

Heli skiing

Este pentru schiorii si snowboarderii avansati, care isi doresc sa testezez zone cu zapada in care nu au ajuns alti oameni. Temerarii sunt practic aruncati din elicopter pe varful unui munte de unde pleaca pe schiuri sa exploreze zonele salbatice. 

 

Skijoring 

Nu este un sport nou. Practic, acest sport, care acum satisface nevoia de adrenalina a unora, a aparut in urma cu sute de ani din nevoia oamenilor de a calatori in timpul iernilor lungi. In zilele noastre, schiorii sunt trasi de caini, cai sau autovehicule si se intrec in concursuri de skijoring multe locuri din SUA, dar si in mai multe tari din Europa.

 

Yachting pe gheata 

Crezi ca doar vara poti face o plimbare cu iahtul? Te inseli. Daca ai asa ceva si gasesti in apropiere o intindere mare de apa inghetata, poti incerca ceva nou si foarte incitant, mai ales esti purtat de un vant puternic de iarna. Iahturile moderne pentru navigare pe gheata sunt mai degraba o combinatie intre o barca si o pereche de patine mari si, chiar daca poate arata caraghios, tot mai multi oameni iau in serios acest sport extrem. Exista chiar si cluburi de yachting pe gheata in Statele Unite, unde poti lua cursuri pentru a invata sa navighezi pe gheata.

 

Ciclism pe schiuri

Daca vrei sa mai diversifici zilele pe partie poti incerca si altceva in afara de schi si snowboardingul. ciclismul pe schiuri. Chiar daca nu esti un schior avansat, nu trebuie sa iti faci griji. Bicicletele special concepute pentru schi au un centru de greutate mai coborat, astfel incat acest sport iti ofera o alunecare mai blanda. Aceasta provocare in randul amatorilor de sporturi extreme este relativ noua, astfel ca bicicletele trebuie achizitionate direct de la producator.

 

Kite Snowboarding

Cine a spus ca zmeele sunt doar pentru copii? Si oamenii mari se pot juca cu asa ceva. Iar cand esti pasionat de sporturi extreme si esti indragostit de snowboarding, tot ce trebuie sa faci este sa incerci Daca vrei sa incerci kite snowboarding (snowboard cu zmeul). Pur si simplu te lasi in voia vantului si vei avea parte de un zbor de neuitat. Nu ai nevoie decat de putere in brate ca sa coordonezi zmeul si de prezenta de spirit in cazul in care vantul iti joaca feste si zmeul e ridicat brusc de vreo rafala de vant. 

Caiac pe zapada 

E clar ca saniusul nu mai e la moda. Locul lui a fost luat de cursele de caiac pe zapada. Si e de inteles daca te gandesti la adrenalina pe care ti-o poate oferi o alunecare la vale intr-un caiac proaspat cerat care functioneaza ca o sanie, insa care, datorita vaslei, este mai usor de controlat, insa iti poate oferi si o viteza mai mare decat o sanie obisnuita. 

Deoarece caiacul pe zapada este considerat un sport extrem, exista statiuni care gazduiesc concursuri pentru profesionisti, care se pot transforma in adevarate spectacole datorita obstacolelor, a tamponarilor si a loviturilor dintre concurenti.

 

Wingsuit Base Jumping

Daca ai incercat bungee jumpingul si vrei si mai multa adrenalina, poti incerca Wingsuit Base Jumping.  Este o combinatie intre base jumping si wingsuit. Trabuie sa stii insa ca in ceea ce priveste acest nu ai voie sa faci niciun pas gresit, doar o clipa de neatentie sau un moment ratat in deschiderea parasutei putand fi fatala. 

E drept, experienta este unica si iti ofera sansa de a zbura singur, insa trebuie sa stii ca nu toata lumea este facuta sa incerce acest sport extreme. 

 

Ice surfing

Considerat un sport hibrid, surfingul pe gheata este combinatia perfecta intre vara si iarna, intre wind surfing si gheata. Iar din aceasta combinatie rezulta o aventura pe cinste datorita vitezei mari cu care poti naviga pe gheata, cu atat mai mult cu cat vantul este de partea ta, iar lipsa franelor te face sa simti si mai multa adrenalina.

 

Snowscooting 

Daca te-ai plictisit de obisnuitele ture cu placa pe partie si snowboardingul nu mai are secrete pentru tine, acesta este urmatorul nivel. Este un fel de skateboard pe zapada, snowscootul seamanand intr-o oarecare masura cu o bicicleta cu influente de snowboard.Sportul este foarte popular in Franta si tot mai la moda in America, unde cei dornici de adrenalina prefera traseele in padure.

Dintre aceste sporturi extreme, la noi in tara poti incerca parapanta, snowkite, coborarea cu "barcuta" (sau caiacul), dar si zborul cu balonul cu aer cald. Cei care aleg Romania ca destinatie de vacanta pentru sporturile extreme se impart in doua categorii: clientii corporate, care vin pentru teambuilding-uri, si turistii de aventura. 

Modifică setările cookies