Ghid de supravietuire in caz de avalansa. Ce trebuie sa faci daca esti ingropat sub zapada

Cei mai multi dintre noi se gandesc probabil ca lor nu li se poate intampla niciodata asa ceva, insa ce faci atunci cand esti in vacanta la schi si se produce o avalansa? Cum reactionezi si cum supravietuiesti in cazul in care esti victima unui astfel de incident si ti se intampla sa ramai captiv sub zapada?

In Romania fenomenul este destul de rar, insa in strainatate numarul persoanelor care au fost victime ale avalanselor a crescut destul de mult in ultima vreme, mai ales din cauza incalzirii globale, sustin expertii.

Acesta este si motivul pentru care exista tot mai multe cursuri speciale de supravietuire destinate schiorilor, snowboarderilor sau alpinistilor si tot mai multi turisti sunt instruiti inainte de a se aventura pe partie.

Potrivit unor ultime evaluari, cele mai multe victime ale avalanselor sunt turistii care se dau cu snowmobilele. Sunt inregistrate de doua ori mai multe decese decat in randul schiorilor sau a snowboarderilor, mai ales din cauza greutatii snowmobilului care devine dificil de manevrat, dar si din cauza faptului ca, de multe ori, tocmai zgomotul produs de motor este cel care provoaca avalansa.

Totusi, exista mai multe lucruri care te pot ajuta sa supravietuiesti unei avalanse, de la pregatire si echipament, la cunostintele in ceea ce priveste ajutorul acordat unei persoane care a fost surprinsa de o avalansa. 
 

Pregatirea

Desigur, cel mai bun mod de a supravietui unei avalanse este de a evita una, insa nu toate avalansele pot fi evitate, in conditiile in care temperatura, soarele, vantul, unghiul de inclinare a muntelui ori stratul de zapada joaca un rol important.

Dar daca stii sa testezi stratul de gheata, sa te adaptezi la nivelul de inclinare a partiei, spre exemplu, daca esti echipat corespunzator si esti instruit in ceea ce priveste modul de a cauta o victima ingropata in zapada, poti trece cu bine peste un astfel de incident.


Echipamentul

In afara de cunostintele si abilitatile de a reactiona si actiona in cazul unei avalanse, un rol important in supravetuire, a ta sau a altei victime, il are echipamentul.

De exemplu, daca te aventurezi intr-o zona periculoasa, cu un grad crescut de risc, este bine sa ai la tine un aparat de emisie-receptie. Acesta iti poate salva viata pentru ca, datorita transmiterii si receptionarii semnalelor electromagnetice, in cazul in care ramai ingropat in zapada, semnalul de emisie-receptie le va permite celorlalti sa te gaseasca.

Bineinteles, conditia esentiala este ca unul din prietenii sau cei cu care esti in vacanta sa aiba de asemenea un astfel de aparat.

Un alt obiect care nu trebuie sa lipseasca din echipament este ceea ce expertii numesc “sonda de avalansa”. Seamana cu un bat de schi si cele mai bune sunt sondele flexibile, care se pot asambla asemeni unui stalp de cort.In cazul in care nu ai asa ceva la dispozitie, poti sa te folosesti de o ramura de copac mai lunga.

De asemenea, din trusa de supravietuire nu trebuie sa lipseasca lopata. Viteza cu care sapi in zapada este absolut esentiala in salvarea unei vieti in cazul unei avalanse.


Ce trebuie sa faci in cazul in care esti surprins de o avalansa

Daca avalansa incepe chiar sub picioarele tale, incearca sa urci sau sa te indepartezi lateral de portiunea in care zapada incepe sa o ia la vale. In cazul in care esti pe schiuri sau pe placa, pozitioneaza-te intai cu capul in jos ca sa prinzi viteza, apoi schimba directia si renunta la placa sau schiuri. Daca esti pe un snowmobil, continua in directia in care mergeai si accelereaza.

In timp ce zapada se rostogoleste peste tine, adopta “pozitia inotatorului” pentru a incerca sa ramai la suprafata. Trebuie sa “inoti” pe spate, cu picioarele intinse spre baza muntelui si capul in sus.


Ce faci daca esti ingropat sub zapada

Aproximativ o treime din victimele avalanselor nu supravietuiesc traumelor, pentru ca s-au lovit de copaci sau stanci ori pur si simplu pentru ca nu pot iesi de sub zapada. Odata ce a trecut avalansa, dar esti prins sub zapada, trebuie sa stii cum sa iesi la suprafata.

Este esential sa iti pastrezi calmul si sa incepi sa sapi in zapada pentru a crea o spartura sa poti respira. Daca stratul de zapada sub care ai ramas captiv este subtire, incearca sa te ajuti de o mana.

Si, nu uita, calmul este essential! E mai util sa fii calm si lent, decat sa sapi haotic si sa intri in panica. Nu tipa! Nu vei face altceva decat sa iti irosesti oxigenul.


Ce faci daca altcineva ramane sub zapada

Daca esti martorul unei avalanse sau unul din prietenii tai ramane sub zapada, trebuie, in primul rand, sa nu pierzi nicio secunda din ochi ceea ce se intampla, pentru a vedea unde se termina valul de zapada. In momentul in care avalansa se opreste, asigura-te ca a trecut pericolul inainte de a incepe sa cauti victimele.

Nu pleca singur dupa ajutor. Poate parea o decizie greu de inteles sau de luat, insa in acel moment timpul este esential. Expertii spun ca cea mai mare sansa de supravietuire in cazul avalanselor este salvarea victimelor in primele 15 minute. La 30 minute de la avalansa, sansele de supravietuire scad la 45%.

Trebuie sa cauti dupa indicii, de la manusi la schiuri, de la caciuli la alte obiecte care te pot ajuta sa dai de urma victimelor. Aici ai nevoie de acea sonda.
 

Cum sapi dupa victimele avalansei

Dupa ce ai localizat victima, cea mai grea misiune este sa o aduci la suprafata. In cazul in care aceasta este ingropata la mai mult de un metru sub zapada, trebuie sa sapi cu atentie de jos in sus sau sa dai zapada in lateral, pentru ca aceasta sa nu se prabuseasca si mai mult (sa te ajuti de o lopata, daca ai).

In cazul in care sunt mai multi salvatori, trebuie adoptata metoda "in forma de V” pentru a sapa dupa victima. Salvatorii se aliniază ca un stol in forma literei "V", iar persoana din fata trebuie sa sape in zapada asemenea unui excavator.

SURSA FOTO: http://www.artofmanliness.com/

Modifică setările cookies