Trei sporturi, in afara de schi, pe care le poti practica in statiunile de la noi. Cum sa il alegi pe cel mai potrivit pentru tine

Pentru foarte multi dintre noi o vacanta la munte pe perioada iernii inseamna automat mersul la schi. Daca aceasta varianta nu iti surade, avem o lista cu alte cinci activitati in aer liber pe care sa le descoperi alaturi de prieteni si familie.

Schi fond

Paltinisul este statiunea de la noi ideala pentru a practica acest sport. Acolo gasesti partii cu lungimi ce variaza intre 5.000 de metri si 450 de metri, cu denivelari de maximum 240 de metri. Este o activitate solicitanta, numai buna pentru cei care vor sa isi depaseasca conditia fizica si care iti va lucra tot corpul.

 

Acest sport se practica cu schuri subtiri, cu legaturi cu calcaiul mobil, in care participantul trebuie sa mearga pe o partie relativ orizontala, cu cateva damburi. Propulsia se face prin schimbarea greutatii de pe un picior pe altul, impinsul cu muchia schiului si cu betele. O ora de schiat reprezinta un antrenament cardio foarte bun, pe durata caruia vei consuma in jur de 735 de kilocalorii. "In schiatul nordic este nevoie de intregul corp pentru a te propulsa." declara Robert Peay, un impatimit al acestei activitati, in varsta de 45 de ani.

 

Alergatul pe munte

Frumusetile peisajelor montane pot fi admirate si in pas alert pe potecile de pe munte, atunci cand acestea sunt acoperite cu zapada efortul depus este putin mai intens, dar si rezultatele pe masura. Recomandam localitatea Zarnesti din Muntii Piatra Craiului, judetul Brasov, pentru o astfel de activitate deoarece acolo natura are cu ce sa te surprinda pe toata durata anului, iar relieful este suficient de variat. Sigur, orice statiue ai alege, atata timp cat alergi pe o poteca abrupta te poti distra si bucura de aerul curat.

 

Este o activitate recomandata pentru toate nivelurile de pregatire sportiva, deoarece intensitatea o setezi chiar tu, in functie de propria rezistenta. Nu uita, in acest sport nu sunt importante viteza sau distanta, ci postura, echilibrul pe teren accidentat, respiratia si nu in ultimul rand bucuria de a te afla in natura. Pentru asta fa pasii mai mici, distribuie greutatea pe toata suprafata talpii si alege bocanci in care sa nu iti transpire piciorul, eventual adauga si niste crampoane.

 

Snowshoeing

Are un nume mai ciudat, dar nu este altceva decat mersul pe zapada afanata cu ajutorul unor rachete prinse de talpa, care iti vor distribui greutatea pe o suprafata mai mare, astfel incat sa nu te scufunzi in nameti. Marele avantaj al acestui sport este ca poti explora zone de natura mai salbatice, cu poteci nebatatorite (nici la propriu, nici la figurat) de turistii de weekend.

 

"Sportul iti deschide calea catre salbaticia peisajelor. Este ideal pentru persoanele care sunt lipsite de coordonare. Spre deosebire de schiat, nu exista o raza de curbura in timpul virajului si nu trebuie sa iti faci griji ca te vei lovi de vreun copac." explica Al Sochard, un practicant american in varsta de 56 de ani.

 

Fa pasi Fermi si verifica stabilitatea zapezii de sub tine. Daca terenul pe care urmeaza sa urci este plat, alege niste rachete care se pot demonta usor, daca insa ai de gand sa faci cateva urcari, alege unele care au legaturi robuste si posibilitatea de a inalta calcaiul pentru diversele inclinatii ale pantei.

 

Iti recomandam Masivele Cindrel si Lotru din judetul Sibiu, unde turismul de masa nu a dat buzna, iar pentru tururi organizate si alte sfaturi consulta pagina mountainguide-sibiu.ro.

 

Orice drumetie ai alege siguranta ta si a prietenilor si familiei trebuie sa fie pe primul loc. Urgentele pot fi semnalate la numerele de telefon 112 si 0salvamont, iar cel din urma poate fi folosit si pentru a cere sfaturi despre starea traseelor pe care vrei sa le parcurgi.

Modifică setările cookies