Traditia sezatorilor continua la Avrig, chiar si in era tehnologiei. Cum se distreaza si ce vorbesc femeile in timp ce torc sau lucreaza

Intr-o lume dominata de tehnologie, in Romania inca mai exista sezatori! Sunt tot un soi de intalniri de socializare, dar mult mai vesele decat pe internet si pline de talc.

Pe langa faptul ca lucreaza, femeile canta, danseaza, spun glume si pun la cale viitorul comunitatii. Traditia sezatorilor de iarna se mentine la Avrig de pilda, iar tinerii care descopera viata comunitatilor traditionale se declara fascinati!

 

Strigatura: "Aici casa e de barne si fetele sunt mai batrane. Ui uiuiu!"

 

Nu e saptamana in care femeile din zona Avrigului sa nu se stranga macar o data la sezatoare. E locul unde ele isi fac destainuiri, cer sfaturi si tin evidenta nuntilor, botezurilor si a inmormantarilor. Acum, in preajma Dragobetelui deapana amintiri din tinerete. 

 

Batrana: "In doua saptamani am fost si mireasa si cununata si maritata."

Batrana: "Si dragostea cand venea?"

Batrana: "Atunci pe loc! (rad amandoua) Nu stiam ce sa ma fac. Doamne iarta-ma! No hai dezbraca-te! Stinge becul! No, hai, tu! Nuuu. Ca eu ma duc acasa! Asa o fost! Si mi-o venit mintea la cap si am stat!"

 

Povestile se insiruie ca firul de lana intre andrele, ca acul prin borangicul iilor. Cele mai tinere invata de la batrana sa toarca, sa brodeze sau sa teasa.

 

Reporter: "Ce va place cel mai mult?"

 

Maria Jugarean, localnica: "Sa cant, sa joc, sa strig. De lucrat nu prea, dar acum e musai ca trebuie sa torc." (rade)

 

Marina Anghilini, localnica: "De lucru inca continui la o vesta pe care am inceput-o demult, dar sper sa o termin."

 

Lucrul e presarat cu pauze dese in care femeile incing hore si invartite chiar si fara barbati. Muieri aprige, stiu sa fluiere si sa chiuie mai abitir ca flacaii satului. 

 

Sezatoarea de la Avrig atrage si nenumarati tineri. Printre ei, aceasta studenta din Italia care s-a declarat fascinata de traditiile romanesti.

 

Debora Faoro: "Ba una ma invata un lucru, ba una alta, fie despre feciori sau lucru sau viata. Aici vii si inveti. Sunt o comoara!"

 

Sezatorile se intrerup odata cu venirea primaverii cand incep muncile campului.

 

 

 

Modifică setările cookies