Situatie dezastruoasa in statiunile montane din vestul tarii. Partiile sunt impracticabile, iar turistii sunt “pasari rare”

Ne aflam in plina iarna, insa in statiunile din vestul tarii… bate vantul. Multe dintre partiile amenajate sunt impracticabile si asta pentru ca in zona nu a mai nins de saptamani bune, iar acolo unde exista tunuri de zapada, acestea nu mai fac fata.

In statiunea Semenic, judetul Caras-Severin, dintre cele sapte partii existente, doar pe una se schiaza in conditii optime. Restul sunt impracticabile.
 
Tunurile de zapada nu au mai facut fata din cauza temperaturilor ridicate, iar administratorii de partii au renuntat sa le mai porneasca. Spera, totusi, ca in weekend temperaturile sa revina la normal, iar omatul sa ii aduca din nou pe turisti la schi.
 
Daniel Cizmas, administratorul telescaunului din Semenic: “Se schiaza printre urme de iarba si e cam moale. De vineri scad temperaturile si incercam sa facem zapada mai multa pe partia Crucea de Brazi. INMH (Institutul National de Meteorologie si Hidrologie) spune ca stratul de zapada e de 16 centimetri, insa este discontinuu, si pe partii si in imprejurimi. O sa incercam sa reparam spre sfarsitul saptamanii ce se poate ca sa functionam sambata-duminica. Turistii sunt rari, pasari rare. Peste tot in tara e vraiste cu zapada si n-avem de ales. Pana acum, INMH ne da speranta ca o sa reusim sa facem fata cu tunuri de zapada, ca o sa scada temperaturile, dar o sa vedem ce o sa fie”.
 
Situatia este si mai rea in cealalta statiune montana din judetul Caras-Severin, Muntele Mic. Aici nu sunt tunuri de zapada, iar stratul de omat este sub cinci centimetri. Si asta, in cel mai bun caz, pentru ca exista zone in care zapada lipseste cu desavarsire.
 
In alti ani cabana era arhiplina, toate cele 27 de camere erau ocupate, insa acum din cauza zapezii avem doar un grup de niste fete aflate in cantonament. Cam 20 de fete, in cateva camere, insa nici ele nu vor sta mult pentru ca nu este zapada. Sunt doar niste petice de zapada. (…) Acum asteptam sa ninga, am inteles ca duminica va ninge”, a declarat administratorul unei cabane din statiune.
 
Pentru ca turistii sa se bucure de zapada de sarbatori, adminsitratorii telescaunului de la Muntele Mic au adus sapte tone de zapada cu mai multe basculante si le-au imprastiat pe partii.

Modifică setările cookies