Proprietarii pensiunilor de la munte aduc zapada pe partie cu camionul. Cand vor avea parte de ninsoare

Lipsa zapezii in majoritatea statiunilor de la munte scade profitul celor care traiesc din turism si sporturi de sezon.

Cu ochii pe geam, in plina iarna, ei se roaga sa ninga. Daca pe Valea Prahovei sosirea moldovenilor pentru Craciunul pe rit vechi a mai inviorat atmosfera, in alte parti e pustiu. De sarbatori, proprietarii de pensiuni au adus zapada din varful muntelui. 
 
In statiunea Muntele Mic, din Caras Severin, partiile plang de dorul zapezii pentru ca termometrul a sarit astazi de 10 grade. De sarbatori, pentru a-i multumi cat de cat pe turisti, proprietarii de pensiuni au facut munci demne de Sisif: Au adus zapada cu camionul de pe varful muntelui.
 
"Uite aici, inainte de sarbatori am adus cu remorci, tone de zapada, sa se bucure turistii. Acum nu prea mai e. 
Dupa cum vedeti e soare, vreme de plaja, ma gandesc sa scot sezlongurile afara."
 
"Ieri, in Caransebes, au fost 17 grade, record pe ultimii ani. Eu urc pe munte din 1974. De atunci n-am mai vazut niciodata sa fie asa.", a declarat Gheorghe Elade, salvamontist.
 
Insa totul se leaga intr-un cerc vicios. Absenta zapezii inseamna absenta turistilor din hoteluri si centre de inchiriat echipament sportiv.
 
"Inca un an ca asta si ma gandesc sa inchid. Trebuie sa platesti rate, taxe si cand vine scadenta nu pot sa le spun ca nu e zapada si nu am de unde sa platesc.", spune un proprietar de pensiune.
 
In statiunea Straja din Hunedoara, doar zece la suta din cele 3000 de locuri de cazare au fost ocupate. Nici nu e de mirare, avand in vedere ca temperatura de afara pare potrivita pentru Paste. Sunt 15 grade si aproape ca nu ai ce face cu skiurile, desi suntem in plin sezon.
 
15 monitori de ski sunt pregatiti in total sa instruiasca turisti, insa pe aceste vremuri doar unul dintre ei era pe partie. Si acesta avea un singur client, un copil.
 
In judetul Cluj, in statiunea Muntele Baisorii nu se mai schiaza de peste 3 saptamani. Si la 200 de kilometri spre nord, in statiunea Mogosa, langa Baia Mare, partia este inchisa de o saptamana, iar cabana, pustie. Singurii oameni  care se mai aventureaza prin zona fac plimbari scurte, la lacul din  apropiere. Meteorologii spun ca primele zapezi vor veni la jumatatea saptamanii viitoare. 
Modifică setările cookies