Cum arata Valea Ghimesului din muntii Ciucului, locul de vis unde turistii se intorc in timp

Pentru cei care vor un loc linistit de vacanta, departe de aglomeratie, Valea Ghimesului ar putea fi o optiune plina de farmec.

Situata in muntii Ciucului, Valea este plina de pensiuni ca pe vremea bunicilor, neatinse de viata moderna. Fara internet si telefonie mobila, turistii sunt invitati sa patineze pe lacul inghetat, sa doarma pe saltele din paie si sa faca baie in ciubere de lemn umplute cu apa sulfuroasa. 
 
Catunele ascunse pe valea Ghimesului, intre Harghita si Bacau, au fost ridicate de haiduci acum doua secole, dar pastreaza si astazi o atmosfera misterioasa. Una dintre pensiunile din Lunca de Sus ii asteapta pe turisti intr-un adevarat muzeu al satului. Proprietarii au mutat pe terenul lor 13 casute traditionale din zona, care altfel ar fi fost demolate.  
 
O experienta mai autentica nici ca ti-ai putea dori. Toate camerele arata ca acum sute de ani, pana si paturile au saltele de paie, acoperite cu blana de oaie, iar lenjeria este umpluta cu puf de gasca ca pe vremuri.
 
Pentru a dormi intr-o astfel de casuta trebuie sa platiti in jur de 20 de euro, dar pretul este negociabil. Atentie insa trebuie sa renuntati la toata recuzita vietii moderne.  
 
"Fara televizor, fara radio, aici daca vin copii danseaza, invata poezii, sa cante si sa se joace ca in trecut, fara calculatoare si fara tot ce e modern.", spune Maria Szasz, administratorul pensiunii. 
 
Carnea servita turistilor provine din ferma proprie, iar faina pentru painea traditionala cu cartofi, este macinata in moara proprie, veche de 150 de ani.  
 
"Era si ea sortita la moarte, dar am adus-o aici si am pus-o in functiune si cand avem apa pe raul Boros, aici macinam graul si malai.", a spus Maria Szasz. 
 
Sa nu credeti insa ca pe valea Ghimesului nu va puteti distra. 
 
La acesta pensiune nu exista retea de electricitate sau semnal la telefonul mobil, dar toate acestea nu i-au oprit pe proprietari sa-si amenajeze un patinoar de toata frumusetea chiar pe lacul de pe domeniul lor.
 
In zona exista si o partie care va fi deschisa toata iarna. Iar cei care isi doresc relaxare pot incerca spa-ul rural din Lunca de Jos, unde se pot  imbaia in ciubere de lemn umplute cu apa terapeutica de la un izvor sulfuros.  
 
"In ziua de azi e aglomerat peste tot, e plin de lume si capul oamenilor este plin, eu pot sa ofer sa vina aici in liniste.", spune Fulop Prezsmer, presedintele Asociatiei Pensiunilor din Valea Ghimes.  
 
Daca am reusit sa va trezim interesul aflati ca pe valea Ghimesului mai sunt inca locuri libere de sarbatori, iar preturile sunt mult sub cele din statiunile de munte consacrate.