Zapada "chimica" care nu se topeste, cand e pusa sub flacara unei brichete. Care este explicatia oamenilor de stiinta

Un experiment ciudat starneste sute de comentarii, pe Internet. O femeie din Ramnicu Valcea a postat un film in care se vede cum incearca sa topeasca un bulgare de zapada cu ajutorul unei brichete.

"Uitati-va! Pun foc si las sa topeasca aceasta zapada despre care eu afirm ca este o zapada chimica care a fost aruncata peste Romania", declara femeia in videoclipul pe care l-a postat pe Internet.

In experiment, femeia pretinde ca zapada pe care incearca sa o topeasca ar contine multe substante chimice, care ne-ar pune viata in pericol.

"Este o zapada artificiala, chimica. Observati cum se inegreste si degaja un miros extrem de puternic de plastic",
 completeaza ea.

Specialistii demonteaza insa aceste afirmatii. Mirosul este provocat cu siguranta de gazul din bricheta.

"Se inegreste, dar din cauza flacarii pe care o genereaza. Flacara aceea nu-i oxidanta, se depune sub forma de funingine", a declarat conf. univ. dr. Gheorghe Zgherea, directorul Departamentul de Chimie, din Universitatea "Dunarea de Jos" - Galati.

"Uitati-va cat s-a topit din acest bulgaras si apa nu este. Este foarte putina, acolo, jos. Deci uitati-va in ce hal aceasta zapada ne va distruge sanatatea, culturile, mancarea, absolut tot, tot", afirma femeia din Ramnicu Valcea.

"Nu curgea pentru ca, in primul rand, nu avea flacara suficient de puternica, iar in masura in care flacara ii topea zapada, moleculele de apa se asociau si ramaneau in bulgarele de zapada", a explicat doctorul Gheorghe Zgherea.

Profesorul de chimie reface experimentul in laborator cu un bulgare de zapada adunat de pe pervazul ferestrei
iar acesta se topeste:

"Eu stiu ca treimea de jos a flacarii nu este fierbinte. Fierbinte este treimea de sus, acolo este temperatura ridicata a flacarii. Uite ca cedeaza, flacara intervine cu energia termica pe care o poarta."

Totusi, spun specialistii, dezvoltarea industriei a generat transformari importante iar in jurul nostru nu mai avem de multa vreme aer curat, ci o dispersie de particule care pot contine si elemente nocive. Zapada, care le aduna din atmosfera, este un indicator al acestei stari de fapt.

"Atmosfera industriala s-a incarcat cu foarte multe particule care sunt purtatoare de metale grele, de particule de plastic.Particulele acelea, daca se aduna foarte mult, vor forma un filtru de material plastic, care va impiedica solul sa functioneze in mod normal, sa respire", a spus dr. Gheorghe Zgherea.

Cat despre teoriile conspiratiei, una dintre ele este ca marile puteri militare ar putea avea control asupra vremii, pe care ar folosi-o ca arma. Unul dintre exemple este sistemul HAARP, un program de cercetare al Statelor Unite. Este vorba despre o retea de antene, care poate incalzi parti din atmosfera.

"Cercetari in domeniul asta exista si in Statele Unite si in Federatia Rusa, dar pe areale foarte mici, nu pe suprafete foarte mari. O asemenea poveste, ca cineva a pricinuit zapezile din Romania - nici nu stiu daca ne-a facut un rau, probabil ne-a facut un bine, ca de zapada aveam nevoie - sunt glume", a declarat generalul (r) Decebal Ilina, fost sef al Directiei de Informatii a Armatei.

Conspirationistii cred insa ca acest sistem ar putea schimba vremea, cum fac de exemplu rachetele antigrindina, insa doar pe suprafete mici.